BiH

Ćelavi ibis nakon pola godine napustio Sarajevo, vratio se kući

Ćelavi ibis, rijetka i ugrožena vrsta ptice, proteklih mjeseci je boravio u glavnom gradu naše zemlje gdje je privlačio pažnju svih koji su ga vidjeli.

Ćelavi ibis - twitter

Prema informacijama austrijskih medija, ova ptica je napustila Sarajevo i vratila se u austrijski gradić Seekirchen am Wallersee kod Salzburga, u kojem je boravila prije dolaska u našu zemlju.

Ćelavi ibis po imenu Jonas je u augustu prošle godine zajedno s ostalim ćelavim ibisima iz Seekirchena odletio ka jugu. Dok su ostale ptice iz njegovog jata sletjele u italijansku regiju Toskana, mladi Jonas je “skrenuo sa puta” i sletio u Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu se smjestio u novembru prošle godine.

Ova ptica je na put kući krenula 1. maja, vrlo brzo je uočena u Banjoj Luci i Laktašima, a već 4. juna je sletjela u austrijski grad Leoben pored Graza.

Članovi Waldrappteama su Jonasu stavili GPS lokator kako bi mogli pratiti njegovo kretanje kada krajem ljeta ponovo dođe sezona migracija, a ostaje da se vidi hoće li ponovo doći u našu zemlju.

Za vrijeme boravka u Sarajevu, građani su ga najčešće viđali na Grbavici i Butmiru.

Vjeruje se da je Jonas jedan od svega 300 preostalih ćelavih ibisa na svijetu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh