BiH

Raspisan konkurs za prijem na vojne akademije Republike Grčke

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem na vojne akademije Republike Grčke.

Na grčke vojne akademije će se primiti sljedeći broj kandidata iz Bosne i Hercegovine:

Vojna akademija kopnene vojske, 2 kandidata;

Zrakoplovna vojna akademija, 1 kandidat;

Vojna akademija za oficire u službama, smjer medicina, 2 kandidata;

Vojna akademija za oficire sanitetske službe – 1 kandidat.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu IV stepen s najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 01. 10. 2023. godine neće biti stariji od 21 godine (za zrakoplovnu i akademiju kopnene vojske i vojnu akademiju za oficire sanitetske službe) ili neće biti stariji od 20 godina (za vojnu akademiju za službe smjera medicine).

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske, Zrakoplovnoj vojnoj akademiji i Vojnoj akademiju za oficire sanitetske službe traje pet godina, a na Vojnoj akademiji za oficire medicinske službe traje šest godina. Na prvoj godini kadeti će usavršavati grčki i engleski jezik. Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT – minimalno 60 bodova), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet), dobro zdravlje i tjelesna pripremljenost te da kandidat ili kandidatkinja nisu u bračnom stanju ili razvedeni, da nisu u drugom stanju i da nemaju zakonsku obvezu izdržavanja djece.

Detaljni uvjeti konkursa za svaku od navedenih akademija objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi ( shorturl.at/bpDEU ) i Postani pripadnik OS BiH ( shorturl.at/dy014 ). Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh