BiH

Nedim Sladić komentirao ljetnu prognozu AccuWeathera: ‘Ono od čega sam strijepio…’

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu komentirao je detaljnu ljetnu prognozu za Europu, koja je objavljena na stranici AccuWeather.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

“AccuWeather je izašao sa sezonskom prognozom za ljeto 2023. godine. Ono od čega sam strijepio uzimajući u obzir antecedentne uslove kroz proljeće. A sad nam definitivno nije potrebno”, napisao je Nedim Sladić i kao dodatak objavu ljetnu prognozu za Europu koju je objavio AccuWeather.

Kada smo kod ljetne prognoze koju su objavili meteorolozi AccuWeathera Tyler Roys i Alan Reppert ljetno vrijeme ubrzo će početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu.

Ljetna prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država, u koje spada i Bosna i Hercegovina, kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima padavina, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

“Padavine bi trebale dosegnuti historijski prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana”, kaže Roys.

Iako će padavine pomoći u suzbijanju sušnih uslova u regiji, mogle bi imati štetne posljedice za neke zajednice.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava, jer padavine bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad historijskog prosjeka za sezonu, tvrde meteorolozi AccuWeathera.

Nije izgubljena svaka nada da će ljetni planovi i godišnji odmori biti potpuno ‘isprani’ jer se, prema meteorlogu Roysu, tokom ljeta se očekuju i “lijepa razdoblja”.

“Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad historijskog prosjeka u cijeloj regiji tokom juna, jula i augusta. Broj dana s temperaturom od 32 stepena ili više biti malo iznad historijskog prosjeka ovog ljeta“, rekao je meteorolog Tyler Roys. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh