BiH

Drugi maj 1992.: Dan kada je agresor zaustavljen u centru Sarajeva

Na današnji dan 1992. godine odigrala je jedna od ključnih bitka za opstanak samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Sarajevo - Reuters

Otporom pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH agresor je zaustavljen u centru Sarajeva, odbranjena je zgrada Predsjedništva BiH i spriječena je podjela glavnog grada.

Tog dana avioni tadašnje JNA u niskom letu 2. maja nadlijetali su Sarajevo. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Sarajevu se začula sirena koja označava zračnu opasnost. Potom je uslijedio napad specijalaca JNA s ciljem zauzimanja zgrade Predsjedništva u centru Sarajeva. Specijalci potpomognuti tenkovima i oklopnim transporterima tadašnje JNA, zaustavljeni su nadljudskim naporima branilaca okupljenih u Teritorijalnoj odbrani RBiH, na Skenderiji, svega stotinjak metara od zgrade Predsjedništva RBiH.

Svijet su obišle fotografije i snimci zapaljenih tramvaja na Skenderiji, u centru Sarajeva, kao i eksplozije granate na uglu ulica Dalmatinska i Titova, preko puta zgrade Centralne banke BiH.

Tokom borbe, koja se odvijala prsa u prsa, poginulo je 14 pripadnika jugoslavenske vojske i 26 pripadnika odbrambenih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, po povratku sa pregovora iz Lisabona, na Sarajevskom aerodromu JNA je zarobila predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića i držala ga kao taoca u kasarni u Lukavici. Izetbegović se telefonom javio u program tadašnje TV Sarajevo, u Dnevnik kojeg je vodio Senad Hadžifejzović. Svijet su obišli dramatični TV snimci u kojima Izetbegović u javljanju u program obznanjuje da je otet i da mu ne dozvoljavaju da dođe u zgradu Predsjedništva BiH.

Tog dana zapaljena je i Glavna pošta u Sarajevu, te se van funkcije našlo 45.600 telefonskih priključaka.

Podsjetimo, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je krajem aprila donijelo odluku o povlačenju jedinica JNA sa teritorije Republike BiH, zbog činjenice da je Republika BiH suverena i međunarodno priznata država i da je u međuvremenu proglašena Savezna Republika Jugoslavija. Komanda Druge vojne oblasti JNA, koja je bila u nadležnosti 30. kadrovskog centra Generalštaba Vojske Jugoslavije, kasnije je samo preimenovana u Vojsku RS-a. Dokaz za to je i odluka o formiranju Vojske Republike Srpske na 16. sjedici Skupštine samoproglašene Srpske republike BiH, kada ratni zločinac Ratko Mladić preuzima komandu nad ovom vojskom.

Ta će vojska Sarajevo držati pod opsadom preko 1.400 dana u najdužoj opsadi jednog grada u eri modernog ratovanja. Građani Sarajeva su tokom opsade ubijani iz svih naoružanja, ali i mučeni dugim prekidima u snabdijevanju pitkom vodom, električnom energijom i prirodnim plinom i izgladnjivani nedozvoljavanjem ulaska humanitarnih konvoja u grad, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh