BiH

Dan šehida u Potočarima: Huso ‘obišao’ dva sina

U zajedničkoj organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica u mezarju u Potočarima danas je obilježen Dan šehida.

Potočari - Faktor.ba

Dan šehida se tradicionalno obilježava drugi dan Ramazanskog bajrama, a u Potočarima se danas okupio veliki broj članova porodica žrtava genocida.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić proučio je jasin i tevhid pred duše svih šehida, javlja Anadolija.

“Mi smo preuzeli amanet od naših šehida. Imamo obavezu da se borimo za našu domovinu, da bude najljepša. Posebno želim naglasiti snagu naših majki i sve ono što su uradile za Srebrenicu, Podrinje i cijelu Bosnu i Hercegovinu. O njihovoj snazi, borbi i istrajnosti treba pričati našoj djeci”, rekao je Damir ef. Peštalić.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica Kadefa Muhić je kazala da “imamo obavezu da se sjećamo naših šehida i njihove žrtve za našu zemlju”.

“Moramo na mlade prenositi da se sjećaju i gaje kulturu sjećanja na genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Godinama organizujemo obilježavanje na ovaj dan i to nam je obaveza”, istakla je Muhić.

Huso Husejnović je danas došao, kako kaže, da “obiđe svoja dva sina” koji su ukopani u mezarju Memorijalnog centra.

“Sejid i Hasan su mi sinovi. Sejid je 1973, a Hasan 1975. godište. Bili su mladi, tek saznali za život. Još bi bili mladi, a prošlo je toliko godina. Vrijeme prolazi, ali bol ne prolazi”, rekao je Huso koji je danas obišao i mezarove braće koja su ubijeni u genocidu.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh