BiH

Turković o formiranju vlasti: Ukrajinski scenarij iz 2014. se mapira pred našim očima

Bisera Turković - Twitter

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je ponovo komentarisala aktuelno formiranje vlasti – tvrdeći kako se temelji Bosne i Hercegovine miniraju.

Kako kaže, njena je obaveza i pravo upozoriti na procese koji dovode u opasnost budućnost Bosne i Hercegovine.

Tvrdi da, iako proces formiranja novih vlasti nije ni dovršen, temelji Bosne i Hercegovine se miniraju, ‘a probosanska politika je već počela gubiti neke od najvažnijih poluga zaštite vitalnih nacionalnih interesa’.

“A, Bosna i Hercegovina kao moderna, demokratska i evropska, država svih njenih naroda i građana je oduvijek bio najviši vitalni nacionalni interes onih koji su imali snage da se suprotstave najezdi grabezljivih interesa pojedinaca”, navela je ministrica.

Dodala je kako zbog navedenog mora upozoriti na procese koji se odvijaju.

“Za predsjedavajućeg Vijeća naroda u Republici Srpskoj nedavno je izabrana Srebrenka Golić iz SNSD-a, što je mjesto koje pripada predstavniku Bošnjaka. Sada se govori o tome da će jedan od ministara u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka, također, biti iz SNSD-a. To bi značilo gubitak prava veta i zaštite pri donošenju ključnih odluka u najvažnijoj državnoj instituciji za probosansku politiku i najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini!

Još ako visoki predstavnik svojom intervencijom obesmisli i ukine značaj većine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH pri formiranju Vlade Federacije BiH to će izazvati najveću destabilizaciju državnih struktura od Dejtona do danas.

Bošnjaci u ovom procesu koji je počeo prije nekoliko sedmica počinju da gube svako pravo zaštite i veta, dok druga dva konstitutivna naroda, odnosno njihove proruske politike, dobijaju sve snažnije mehanizme kojima preuzimaju apsolutnu vlast u državi!”, napisala je na zvaničnom Facebook profilu.

U takvim okolnostima, navodi ona, jedini izlaz je formiranje snažnog probosanskog bloka koji će biti dovoljno snažan i čvrst da se odupre svim antibosanskim politikama.

Ističe i kako je politika napretka i reformi imperativ. Ono što nam se nudi, dodaje, jeste politika u kojoj “narod koji je preživio agresiju i genocid treba da bude vođen interesima onih koji su ruske marionete, koji su koliko jučer glorificirali ratne zločince najavljivali secesiju, a danas proglašavaju imovinu Bosne i Hercegovine imovinom jednog njenog djela za koji su jasno govorili da ga žele otcijepiti”.

“Šta treba još da se desi da shvatimo da se “ukrajinski scenarij” iz 2014. u bh.okolnostima mapira ispred naših očiju! Šta bi rekli svi oni koji su prolili krv u odbrani ove zemlje kada bi vidjeli kako se lako odričemo onoga za što su se borile generacije prije nas? Kako se jeftino prodaje zemlja za vlastite interese?”, upitala je Turković te dodala:

“Budući ministar Šulić kaže: Imovina je vlasništvo RS i tako će ostati! Tako kaže političar koji je predložen iz reda bošnjačkog naroda. Njegov glas će, ako bude imenovan, biti dovoljan da u slučajevima većinskog glasanja u Vijeću ministara prevlada stav onih koji se zdušno zalažu za rusku dominaciju na ovom prostorima putem njihovih zastupnika!”, zaključila je Turković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh