BiH

Sumnja se na tri velika domaća proizvođača: Zašto Siniša Skočibušić krije koje flaširane vode sadrže opasne bakterije?

Nakon frapantnih rezultata koje je dobio monitoringom, Skočibušić je zakasnio s reakcijom. Npr. Kantonalna inspekcija u Sarajevu nalaz je dobila tek prošlog mjeseca, a kada su izašli na teren, sporne vode više nije bilo

Siniša Skočibušić i dalje krije koje flaširane vode su bile sporne. Nakon skoro mjesec dana čekanja Zavod za javno zdravstvo FBiH ponovo nije objavio imena proizvođača.

Naime, ova institucija radila je od godinu dana monitoring flaširanih voda (od augusta prošle do augusta ov godine). Rezultati su bili šokantni: Sedam od 70 testiranih voda sadržavalo je opasne bakterije: ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.

Zavod već sedmicama tvrdi kako nisu nadležni da otkriju rezultate svog istraživanja (!?) već odgovornost prebacuju na inspekcije.

U međuvremenu, direktor Siniša Skočibušić ne odgovara na pozive, a Raport je već pisao da se nalazi pod ogromnim protiskom proizvođača da ne objavljuje imenana.

Prema informacijama Raporta, radi se o tri velika domaća proizvođača, a Skočibušić je sam sebe doveo u neugodnu poziciju.

Naime, nakon frapantnih rezultata koje je dobio monitoringom, Skočibušić je zakasnio s reakcijom. Npr. Kantonalna inspekcija u Sarajevu nalaz je dobila tek prošlog mjeseca, a kada su izašli na teren, sporne vode više nije bilo.

To je za Raport potvrdio i direktor Fahir Halilović.

Sad se Skočibušić plaši objaviti imena voda jer je u novim nalazima sve ok, i time rizikuje ozbiljen tužbe.

Zanimljivo je također da iz Zavoda sad tvrde da voda koja je bila sporna nije značajno onečišćena i da to ne bi utjecalo na zdravlje građana.

Međutim, nije jasno zašto građani nemaju pravo znati koje su vode onećišćene i sadrže bakterije, bez obzira u kojem omjeru?

Sam Skočibušić bi zbog svega trebao preuzeti odgovornost i na kraju krajeva – podnijeti ostavku na poziciju. Jer očito nema snage da se odupre velikim pritiscima, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh