BiH

Vazduh jutros nezdrav u nekoliko bh. gradova

Kvalitet vazduha jutros je, u odnosu na prethodni dan, osim u Zenici, Kaknju i Visokom, nezdrav i na području glavnog grada Bosne i Hercegovine, te na području Ilijaša.

Zagađen zrak iznad Sarajeva - Ilustracija / Kalesijski.com

Najlošiji kvalitet vazduha u 7.00 časova bio je u Ilijašu gdje je indeks kvaliteta vazduha iznosio 193, zatim u Zenici gdje je indeks kvaliteta vazduha iznosio 170, Sarajevu 159, Visokom 157 i Kaknju 155.

U tim gradovima kao i prethodni dan posebno je izražena visoka koncentracija PM10 čestica, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija.

Podaci se prikupljaju sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

U uslovima nezdravog vazduha upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali stanovnici tih područja bi mogli takođe početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. Preporučuje se smanjenje bilo kakvih vanjskih fizičkih aktivnosti: plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Za osjetljive grupe stanovništva vazduh je jutros nezdrav u Lukavcu, a umjereno zagađenje je registrovano u Banjoj Luci, Tuzli i Vogošći, te Tešnju, Livnu i Bihaću, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh