BiH

Direktor RAK-a najavio rigorozne mjere protiv FACE TV-a zbog izjave o Dodiku

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine Draško Milinović najavio je rigorozne mjere protiv FACE televizije, čiji je vlasnik i direktor Senad Hadžifejzović tokom razgovora sa gostom u emisiji upitao da li bi trebalo se lider SNSD-a Milorad Dodik “smijeni, smiri ili ubije”.

Senad Hadžifejzović / PR - Haber.ba

Milinović je rekao da je RAK danas po službenoj dužnosti pokrenuo postupak protiv tog medija.

“To će biti skraćeni postupak s obzirom da je, na prvi pogled ovoga što se desilo, i te kako jasno da je prekršen Kodeks o pružanju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, na prvi pogled je vidljivo da je prekršeno još mnogo podzakonskih akata Agencije.

“Ove stvari koje smo nažalost vidjeli u medijskom prostoru BiH, prvenstveno FACE televiziji su nedopustive i RAK ih neće dozvoliti”, naveo je Milinović. prneosi “N1“.

Najavio je da će vrlo brzo, čim se skraćeni postupak završi, biti izrečene odgovarajuće mjere i sankcije.

“U komunikaciji sa kolegama iz područja emitovanja već smo u prvoj analizi vidjeli da će one biti rigorozne. I mogu da najavim rigorozne mjere da se ovakve stvari više nikada ne bi desile”, dodao je Milinović.

U slučaju da se to ponovi, kaže Milinović, krajnja mjera je suspenzija programa i oduzimanje dozvole.

“Ovo sad je nešto što će vjerovatno ići ka najvišoj mogućoj novčanoj kazni s obzirom da je to prva mjera upozorenja da se ovakve stvari ne bi dešavale, ali ukoliko se ovako nastavi, mi smo kroz naše analize u RAK-u već vidjeli da FACE televizija prelazi određene granice, bojim se da ćemo posegnuti za najrigoroznijim mjerama koje su nam Zakon o komunikacijama i sva naša pravila dali kao nadležnost da djelujemo”, dodao je on.

Vlasnik i direktor sarajevske FACE televizije Senad Hadžifejzović je, tokom razgovora sa gostom u emisiji o tome šta da se radi sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, upitao da li je rješenje da se “smijeni, smiri, ubije?”.
Žestoke reakcije vladajućih u RS

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je kako na “monstruozni poziv na ubistvo novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u programu sarajevske televizije odgovor hitno moraju dati pravosudne institucije, ništa manje od toga”.

Dodikov savjetnik Milan Tegeltija je zaključio kako “nema te novinarske i analitičarske slobode koja dozvoljava razmatranje ubistva kao opcije i to ne smije proći tek tako”. Dodao je da bi se u slučaju da prođe tek tako “terorizam legalizovan kao opcija u BiH”.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević zatražio je da Tužilaštvo BiH “hitno reaguje na sramne i skandalozne pozive na ubistvo Milorada Dodika koji se dogodio sinoć u programu uživo jedne sarajevske televizije”.

“Očigledno je da su u Sarajevu duboko isfrustrirani činjenicom da Milorad Dodik uporno pobjeđuje na izborima i to tako ubjedljivo da čak ni sarajevski brojači tu ne mogu ništa da promijene”, zaključio je Kovačević.

“Nema demokratije i satire kojom se može opravdati poziv na likvidaciju”, rekla je također poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh