BiH

Mimohod majki Srebrenice održan u Mostaru

Članice Udruženja “Žene Srebrenice“ svoj mimohod i šetnju ovog puta održale su u Mostaru. Organizator skupa bio je Medžlis Islamske zajednice Mostar.

Domaćinima je, kako su poručili, iznimna čast i zadovoljstvo bilo ugostiti majke Srebrenice, kojih je u Mostar danas pristiglo oko 170.

– Čast nam je podijeliti s njima ove trenutke. Svaki mimohod i šetnja po bh. gradovima su poruka da svi zločinci moraju biti privedeni pravdi, poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Dino efendija Maksumić.

U ime Udruženja “Žene Srebrenice”, Mostarcima je zahvalila predsjednica Munira Subašić.Za nju je, kako je istakla, Mostar poseban grad.

– Mi se 27 godina godina borimo za istinu i tražimo pravdu, a pošto Bošnjaci spavaju i prespavaju, pa zaborave ono što nam se desilo, danas smo došli u Mostar znajući da je ovaj grad doživio slično što i Srebrenica.

Oni koji spavaju moraju se probuditi. Mi smo tu, nismo našli sve kosti svoje djece, a ni svi zločinci nisu izašli pred lice pravde. Iz prošlosti se zbog bolje i sretnije budućnosti naše djece, mora naučiti, kazala je Subašić.

Istina o Srebrenici će ostati i pronositi se svijetom. Majke Srebrenice će se brinuti o tome, a kada ih ne bude kao svjedoci genocida će ostati bijeli nišani u Potočarima.

– Padom Srebrenice 5.500 djece ostalo je bez jednog ili oba roditelja. Djeca su gledala ubistva i silovanja svojih roditelja. Oni to neće zaboraviti, a odrasla su bez mržnje i osvete. To od nas može i treba učiti cijeli svijet. Ono što se nama desilo neće se zaboraviti. Nakon nas će govoriti bijeli nišani, kazala je na kraju Subašić.

U čast majki Srebrenice, Klub skakača u vodu “Mostari” organizovao je skok sa Starog mosta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh