BiH

SAD zgrožene odlukom da se porodicama žrtava zabrani pristup Kravici

Ambasada SAD-a u BiH oglasila se na svom Twitter profilu povodom današnje odluke načelnika Opštine Bratunac Srđana Rankića da članovima porodica žrtava ne dozvoli pristup lokalitetu Kravica.

Ambasada SAD

Sjedinjene Američke Države zaprepaštene su odlukom načelnika Bratunca da članovima porodica žrtava danas uskrati pristup lokalitetu Kravica u znak sjećanja na gubitak najmilijih tokom genocida u Srebrenici.

Lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama. Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja i da odaju pomen svojim najmilijima”, poručili su iz Ambasade.

Navode da je to od suštinskog značaja – kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice – tako i da građanima BiH rane zacijele i da krenu naprijed. Omogućiti im taj pristup je također pristojna stvar.

“Današnja odluka načelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, niti na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regionu, ali ometa izglede za pomirenje koje je neophodno svim ljudima u BiH kako bi živjeli mirne i prosperitetne živote koje zaslužuju“, zaključili su Američke ambasade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh