BiH

U Donjoj Mahali otkriven spomenik borcima Armije RBiH, posjetili smo i sobu agresije na Mostar

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije Republike BiH obnovljen je spomen-kompleks u mostarskom naselju Donja Mahala gdje je svečano otkriven spomenik borcima koji su u odbrani domovine dali svoje živote.

U Donjoj Mahali otkriven spomenik borcima Armije RBiH, posjetili smo i sobu agresije na Mostar - Mostarski.ba

Spomenik je napravljen od kamena teškog četiri tone s uklesanim grbom Armije Republike Bosne i Hercegovine i natpisom “Četvrti korpus”, što je jedan u nizu spomenika u čast herojima poginulim za odbranu Mostara.

Svečanost je organiziralo Udruženje građana “Sinovi Mahale” koje je u povodu ove svečanosti obnovilo i parke šehida i spomen-sobu agresije na Mostar u kojoj su izloženi ratni eksponati i fotografije koje obuhvataju period od ratne 1993. do 1995. godine.

U Donjoj Mahali otkriven spomenik borcima Armije RBiH, posjetili smo i sobu agresije na Mostar – Mostarski.ba

Predsjednik Udruženja Dževad Pašić kaže kako je ovaj objekat napravljen 2018. godine zašto je zahvalan svima onima koji su na bilo koji način pomogli u njegovoj realizaciji.

Cilj je bio kako kaže da svi oni koji znaju za rat u Mostaru, a nisu u njemu učestvovali, prilikom ulaska u spomen sobu doznaju šta se tada događalo.

Posebno je zahvalan ratnom gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću koji im je ustupio arhivu Centra za mir i pomogao realizovati cijelu priču.

On poziva građane koji imaju u svojim domovima neke od eksponata da ih ustupe tom udruženju da bi se izložili u kompleksu koji čuva sjećanja na strahote koje su zadesile Mostar sa ciljem da se takvo što nikada ne ponovi, piše klix.

U Donjoj Mahali otkriven spomenik borcima Armije RBiH, posjetili smo i sobu agresije na Mostar – Mostarski.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh