BiH

Borelj posjetio bazu Butmir, dočekali ga ambasador Marfi, Satler, Podžić, Bevanda

Dočekao ga je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, a prisutni su i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, Bevanda, Podžić, Turković

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) stigao je u Sarajevo.

Borelj je prvo posjetio bazu Butmir u Sarajevu. Dočekao ga je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), a prisutni su i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković…

Kako je navedeno glavni događaj dana bit će ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta tokom koje će general-major Anton Veseli izvršiti postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalnog bataljona, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Vesli je poželio svima dobrodošlicu.

– Prisustvo Borelja pokazuje prisustvo EU, što je važno za BiH. Vojnici predstavljaju vojnu podršku ne samo EU, nego i međunarodne zajednice. Moja odluka kao vojnika je da budemo pripremljeni na sve. Nadam se da je moja odluka bila mudra – kazao je Veseli.

Dodao je da prisustvo Borelja mnogo znači vojnicima.

Borelj će se danas sastati i sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Prije sastanka s članovima Predsjedništva BiH Borelj će se susresti i sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a Draganom Čovićem i SDA-a Bakirom Izetbegovićem. Također, Borelj će se sastati i sa liderima opozicije.

U saopćenju se navodi da će glavni događaj dana biti još jedna ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta tokom koje će general-major Anton Veseli izvršiti postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalnog bataljona, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Od 10.00 do 10.45 sati predviđena je ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta i mogućnost fotografisanja, a od 10:45 do 11:00 sati predviđene su izjave za medije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh