BiH

MUP RS zabranio okupljanje četnika u Višegradu, pojedini ipak došli i položili cvijeće na trgu

Pripadnici policije nisu dozvolili masovnije okupljanje, niti prilazak spomeniku bilo kome čija odjeća asocira na vojničku uniformu

Nakon zabrane okupljanja i postrojavanja, na trgu u Višegradu jutros su se pojavili malobrojni članovi Ravnogorskog pokreta i boračkih organizacija kako bi na spomenik u centru grada položili cvijeće, javlja reporter “Avaza” s lica mjesta.

Bez smotre, crnih uniformi
Pripadnici policije nisu dozvolili masovnije okupljanje, niti prilazak spomeniku bilo kome čija odjeća asocira na vojničku uniformu. Prilaze gradu kontroliraju pripadnici MUP-a RS, koji na punktovima provjeravaju vozila koja dolaze u Višegrad.

Odlučeno je da Ravnogorski pokret godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića i ubistva njegovih pratilaca obilježava samo parastosom u crkvi u mjestu Draževina kod Višegrada, bez smotre, crnih uniformi, zastava i kokardi koje su prethodnih godina izazivali uznemirenost povratnika.

Povratnici očekuju da na isti način budu spriječeni i svi budući skupovi koji u vremenu pojačanih tenzija na globalnom planu mogu izazvati strah i incidente.

Obrazloženje Lukača
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, rekao je prošle sedmice da je razgovarao sa predstavnicima Ravnogorskog pokreta te pojasnio zbog čega se njihovo okupljanje ne može održati.

– Oni svake godine pokušavaju održati skup u Višegradu i obilježiti neke svoje dane za koje smatraju da su im bitni. Protekle godine skupovi nisu održani upravo zbog pandemije, nismo mogli dozvoliti skupove takve vrste. Međutim, ove godine su ponovo izrazli želju da se okupe i održe takav skup, svakako smo odmah iz FBiH dobili negativne poruke putem medija o tome da četnici nisu rado viđeni na bilo kakvim skupovima i postrojavanjima, da je to loša poruka, da narušava sigurnost, da građani bošnjačke nacionalnosti ne mogu sa tim da se pomire, da se osjećaju ugroženim – rekao je Lukač.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh