BiH

U Sarajevu 1.009 pozitivnih na koronavirus, preminulo pet osoba

U Kantonu Sarajevo je registrovano 1.009 osoba pozitivnih na koronavirus, dok je pet osoba preminulo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Covid-19 - Ilustracija

Poređenja radi, u Kantonu Sarajevo je jučer, 28. januara, registrovano 949 osoba pozitivnih na koronavirus, dok su četiri osobe preminule.

U posljednja 24 sata oporavile su se 862 osobe. Na bolničkom liječenju je 210 pacijenata, od kojih je 198 s akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitalizovanih je 75,24 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječi se 151 pacijent, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respirator je priključeno devet osoba, 10 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj podršci disanju šest pacijenata.

Aktivno je 6.413 slučajeva zaraze koronavirusom. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo registrovane su, kako je navedeno, 91.953 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus i 83.791 izliječena osoba.

“Prosječan dnevni broj pozitivnih u proteklih sedam dana iznosi 908”, podatak je kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo .

U Covid ambulantama kantonalnog Doma zdravlja pregledana su 723 pacijenata, od kojih je 11 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid ambulantama uzeto je 713 briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan od 7:30 do 20 sati.

Covid pozivni centar je imao, kako je istaknuto, 1.319 poziva, a u Covid ambulantama je bilo 385 telefonskih razgovora s pacijentima.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo su vakcinisane 904 osobe.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo još jednom poziva građane da se vakcinišu da bi sačuvali svoje i zdravlje drugih osoba. Zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh