BiH

Federalni sindikat doktora: Problem bolnica u Konjicu se odmah mora riješiti

Federalni sindikat doktora medicine i stomatologije podržao je kolege zaposlene u Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic u njihovoj borbi za osnovno ljudsko pravo – dohodat za rad koji uredno obavljaju.

Federalni sindikat doktora: Problem bolnica u Konjicu se odmah mora riješiti - Haber.ba

Zamjenik predsjednika Federalnog sindikata Admir Suljić, pozvao je odgovorne za situaciju u Konjicu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se, kako je naveo, agonija prekinula i jednom za sva vremena riješio problem ovih ustanova. Istakao je da se u zemljama Evropske unije doktori nagrađuju zbog borbe u pandemiji koronavirusa, dok se u BiH istima zabranjuje osnovno pravo na zarađene plate. Od Porezne uprave očekuje da deblokira račune, a od Vlade HNK-a uvaži da sredstva koja ovim ustanovama prebacuje Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja nisu dostatna za pružanje zdravstvenih usluga.

– Federalna vlada u Budžet za narednu godinu mora uvrstiti pomoć za Opću bolnicu i Dom zdravlja Konjic, s ciljem rješavanja dugovanja. Od Općine Konjic očekujemo pojačanu kontrolu menadžmenta s ciljem kontrole utroška sredstava i racionalnog poslovanja. Ako se ovo pitanje što prije ne riješi, bit ćemo primorani podržati otkaze članstva, a u tom slučaju niko ne bi bio na dobitku. Odgovornost je na zvaničnicima kantona. Sistemski se zdravstvo mora riješiti i na nivou Federacije. Za generalni štrajk svih ljekara u Federaciji BiH nemamo zakonsko uporište, ali imamo mogućnost štrajka upozorenja, koji ćemo organizovati, rekao je Suljić, uz podsjećanje da su u prošlosti riješeni slični problemi u Goraždu i Tuzli.

Predsjednica Skupštine Saveza sindikata doktora Elma Vukotić dodala je kako je u ovom slučaju davno morao reagovati osnivač konjičkih bolnica, koji se zasad oglušio na problem.

– Potrebno je hitno odblokirati račun i isplatiti ljudima plate. Radili su bez plata i nisu se žalili. Tu smo da se problem riješi, kako bi oni ostali raditi ovdje. Krajnje rješenje su otkazi. To je u drugim kantonima davalo rezultate. Ko smije na sebe uzeti odgovornost da ovoliko ljudi ostavi bez zdravstvene zaštite, zapitala se Vukotić.

Predsjednik Sindikata doktora medicine HNK-a Boris Matić najavio je besplatnu pravnu pomoć svim ljekarima u Konjicu za slučaj kolektivnog otkaza, kao i novčanu pomoć iz sredstava Sindikata sve dok se ne snađu i ne zasnuju radne odnose u drugim ustanovama.

Podsjećamo, posljednja plata koju su radnici dviju ustanova primili bila je julska. Računi su blokirani jer se ne uplaćuju doprinosi za zaposlene. Predsjednik Sindikata zaposlenih u Domu zdravlja Konjic Amer Kerić prozvao je ranije čelnike ustanove koji su pristali na opciju da se radnicima isplaćuju plate, a da se doprinosi ne uplaćuju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh