BiH

Bh. puška “pukla” u Bogoti

Prije nekoliko dana izvezen milioniti primjerak polimerskog okvira za municiju

Goraždanska kompanija “AC Unity”, koja se bavi proizvodnjom naoružanja i opreme za vojne i policijske snage, prvi put se predstavila i na prestižnom sajmu “Expodefensa 2021” u Bogoti.

Različite vrste oružja i municije
Sajam u glavnom gradu Kolumbije održan je od 29. novembra do 1. decembra, a na njemu su učestvovali 251 izlagač i 71 službena delegacija iz više od 34 zemlje svijeta.


Predstavljene su različite vrste oružja i oružanih sistema za kopnene, pomorske i zračne snage, odbranu i sigurnost, a među njima i oružje i oprema iz Goražda, izrađena od polimera, materijala koji je svoju primjenu našao i u namjenskoj industriji, a naoružanje čini lakšim i pouzdanijim od metala.

– Imali smo priliku da predstavimo polimerske proizvode visoke kvalitete izrade i inovativnih rješenja, kao što su okviri za municiju svih kalibara, ali i ostale dijelove za puške. Bilježimo veliko interesovanje za naše proizvode, a jedan od najvažnijih eksponata sajma bili su naši naši polimerski okviri. Prije nekoliko dana iz naše kompanije izvezli smo milioniti primjerak – kazao nam je generalni direktor “AC Unity”, Samir Terović.

“AC Unity” iz Goražda proizvođač je i prve bh. puške, koja je patentirana 2017. godine. Iako kompanija postoji tek šest godina već je postala važan proizvođač u svijetu namjenske industrije. Oko 95 posto proizvoda izvozi u sve dijelove svijeta, a iz asortimana proizvoda iz pogona u Vitkovićima kod Goražda izdvajaju se automatska puška SMG9, pištolji, okviri za municiju, policijske palice …

Kvalitet proizvoda
– Krupnim koracima idemo naprijed, jer je skoro svaki dio naše proizvodnje unaprijed rasprodan. To dovoljno govori o kvalitetu naših proizvoda na vrlo zahtjevnom tržištu – ističe tehnički direktor Ervin Bekto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh