BiH

Bolnica Zenica o slučaju djevojčice: Operativni zahvat nije imao karakter hitnog

Operativni zahvat nije imao karakter hitnog – izjavili su za N1 iz Kantonalne bolnice Zenica te dodali kako su sa žaljenjem pročitali vijest o smrtnom ishodu liječenja pacijentice Džene Gadžun iz Kaknja.

Nesretna djevojčica iz Kaknja - Klix.ba

“Pacijentica je prije godinu dana imala operativni zahvat radi spuštenog kapka oka. Operaciju je uradila dr. Nina Jovanović. Ista doktorica je radila i postoperativno praćenje i kontrole. U augustu ove godine je postavljena indikacija za ponovni operativni zahvat i pacijentica je stavljena na spisak za hladni operativni program. Operativni zahvat nije imao karakter hitnog. Posljednja kontrola je obavljena 15. oktobra 2021. godine, od strane dr. Nine i tada nije indiciran hitan operativni zahvat. Što se dešavalo od tada, nemamo informacije“, kažu za N1 iz Kantonalne bolnice Zenica.

Ovaj odgovor je uslijedio nakon što su im poslali upit zbog čega dvogodišnja djevojčica Džena iz Kaknja nije mogla biti operisana u KB Zenica.

Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da se za svaku indikaciju pružanja hitne zdravstvene usluge (operacije), pacijent odmah prima u bolnicu radi pružanja iste te ističu kako u ovom slučaju usluga nije bila hitna.

“Niko nije upoznao rukovodstvo Odjela da se radi o nekom akutnom stanju i postojanju potrebe termina operacije pacijentice u nekom kratkom periodu, što je također bilo moguće. Napominjemo da je u KB Zenica, zbog epidemiološke situacije uzrokovane liječenjem Covid-19 oboljelih, u više perioda bio reduciran hladni hirurški operativni program na hitne i onkološke indikacije i akutna bolna stanja. Posljednje ograničenje programa je uvedeno od 1. novembra 2021.“, rekli su nam.

Navode da dr. Nina Jovanović ima Rješenje ove bolnice o odobrenju obavljanja dopunskog rada.

U Rješenju je definisano koje poslove može obavljati u okviru dopunskog rada. Svi doktori koji podnesu zahtjev za dopunski rad Ljekarskoj komori Zeničko-dobojskog kantona i Komisiji za dopunski rad KB Zenica, a ispunjavaju zakonske uslove i imaju pozitivno mišljenje Komisije, dobivaju saglasnost direktora bolnice za obavljanje dopunskog rada.

Da li je Kantonalna bolnica Zenica pokrenula ikakve korake, a u vezi sa slučajem djevojčice iz Kaknja?
“Kantonalna bolnica Zenica je, privatnoj ustanovi u kojoj je rađen konkretni operativni, uputila upit o vrsti usluge i vrsti anestezije u kojoj je isti rađen. Zahtjev za pisano izjašnjenje, na isto pitanje, je upućen i dr. Nini Jovanović. Izjašnjenja su nam potrebna u svrhu analize slučaja i poređenja pruženih usluga sa Rješenjem o obavljanju dopunskog rada“, podcrtali su za N1.

Operativni zahvat nakon koga je nastao ovakav ishod liječenja je pružen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi sa kojom dr. Nina Jovanović ima ugovor i ta ustanova je nadležna za zakonitost angažmana doktora i pružanja usluga u istoj, dodali su.

“Kantonalna bolnica Zenica će u ovom slučaju kao i u svakom drugom ispitati sve okolnosti i provesti proceduru ispitivanja eventualne odgovornosti uposlenih a sve u svrhu pravilnog, stručnog i profesionalnog pružanja usluga našim pacijentima“, istakli su.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh