BiH

Džaferović: Dodikova politika je postala prijetnja po mir i sigurnost

On je faktor permanentne nestabilnosti i ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovini, mira u regionu i sveukupnog evropskog mira, istakao je

Šefik Džaferović - Twitter

TRT World objavio je analizu trenutne situacije u BiH. Kako navode, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dodaje drva na vatru etničkih podjela što može gurnuti zemlju u nasilnu prošlost.

Dodik, podsjeća TRT World, negira genocid u Srebrenici a zagovara podjelu države i otcjepljenje Republike Srpske.

Ratni cilj
Džaferović je za TRT World komentirao Dodikove izjave da BiH nema budućnosti.

– Ja mislim da Milorad Dodik nema budućnosti na političkoj sceni. Dodik će morati mijenjati svoju politiku ili otići sa političke scene. Njegova politika je postala prijetnja po mir i sigurnost. Dodik je faktor permanentne nestabilnosti i ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovini, mira u regionu i sveukupnog evropskog mira – kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva je dodao da vlasti entiteta Republika Srpska već duže od decenije prijete secesijom. prneosi “Avaz“.

– Posljednji nasrtaji na državne institucije nisu iznenadni. Oni su dio šireg projekta. Dodikova politika je samo nastavak pokušaja stvaranja Velike Srbije kroz otimanje teritorije Bosne i Hercegovine. To je ratni cilj zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Dodik nastavlja njihovu politiku. Mi to nećemo dozvoliti. Odbranili smo Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. Spremni smo da je ponovo odbranimo. Ne plašimo se Dodika i njemu sličnih – naveo je Džaferović za TRT World.

Direktan uvod u novi sukob
Na pitanje da li su EU i SAD zadovoljni Dodikovim politikama, Džaferović je podsjetio da su Sjedinjene Američke Države bile ključni faktor u zaključivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Evropska unija je jedan od svjedoka sporazuma. Rušenje Dejtonskog mirovnog sprazuma, koje Dodik najavljuje, bio bi najteži udar na ugled i reputaciju Sjedinjenih Država. Ukoliko Dodik napadne kasarne Oružanih snaga, kao što najavljuje, to je direktan uvod u novi sukob u srcu Evrope. Ne vidim razloga da SAD i EU budu zadovoljne time. Ali vidim razloga da budu odlučniji prema Dodiku, jer njegova politika je godinama ista. Svaki put kada se tolerisalo njegovo ponašanje ili mu se popuštalo on je postajao sve gori. Dodiku se mora jasno reći da će snositi posljedice. Mi to govorimo. To će mu morati odlučno i konkretno poručiti i SAD i EU – zaključio je ćlan Predsjedništva Šefik Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh