BiH

Ukupno vakcinisano 106.3030 stanovnika KS

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, do sada je u potpunosti vakcinisano ukupno 106.303 stanovnika KS, što predstavlja 32 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Vakcina - Ilustracija

Ovo su podaci prikupljeni kroz Informacioni sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na osnovu kojeg je sačinjen i presjek stanja vakcinacije protiv Covid-19 oboljenja. Kako je navedeno, od ukupnog broja potpuno vakcinisanih stanovnika, njih 65.599 su vakcinisani u zdravstvenim ustanovama KS, dok su se ostali imunizirali u zdravstvenim ustanovama izvan KS. Od ukupnog broja potpuno vakcinisanih, najmanji broj čine osobe starosne dobi 19-25 godina, svega njih 5.026 ili 4,7 posto stanovništva.

U KS-u trenutno čeka na revakcinaciju 53.377 osoba. Na osnovu ovih podataka, te prema planu i dinamici revakcinacije, očekuje se da će u narednih mjesec dana u potpunosti biti vakcinisano više od 48 posto punoljetnih građana Kantona Sarajevo. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 211 hospitaliziranih pacijenata sa Covid-19 infekcijom, njih 13,3 posto je u potpunosti vakcinisano, a 86,7 pacijenata posto nisu vakcinisani, piše Federalna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh