BiH

EUFOR odgovorio Komšiću: Ne posjedujemo opremu za gašenje požara iz zraka

Željko Komšić - Avaz.ba

Iz EUFOR-a su saopćili da su primili zvanično pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih zračnih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji.

Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS UN, glavna zadaća EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. Sukladno tom mandatu, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka.

Međutim, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protupožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno – saopćili su iz EUFOR-a, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh