BiH

Benjamina Karić položila cvijeće na Titovoj bisti za Dan mladosti

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je simbolično položila cvijeće na bistu bivše predsjednika Josipa Broza Tita u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Benjamina Karicć -Radiosarajevo

“Sretan Dan mladosti”, napisala je ona.

Dan mladosti je bio praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ), koji se obilježavao 25. maja, a proslavljao se od 1945. do 1988. godine.

Ovaj praznik je bio povezan sa rođendanom doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i prvih godina se obeležavao samo kao njegov rođendan, a 1957. godine je na njegovu inicijativu postao Dan mladosti. prenosi “Radiosarajevo“.

Glavni simbol ovog praznika bila je Štafeta mladosti, koja je nošena oko mjesec i po dana kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i 25. maja predavana Titu na veličanstvenom sletu, koji je organizovan na stadionu JNA.

Na današnji dan 1979. godine, Tito je posljednji put primio štafetu mladosti. Za njegov 87. rođendan štafetu mu je uručila Sanija Hiseni, studentica iz Prištine, koja se obratila na albanskom jeziku.

Naredne godine, 4. maja 1980. Tito je umro, a štafeta koja se nalazila na putu u Hrvatskoj, prenijeta i je i položena na njegov posmrtni odar u Skupštini SFRJ.

Tako je Sanija Hiseni, koja danas živi i radi kao ljekar u Kanadi, ušla u historiju kao posljednja osoba koja je predsjedniku Titu uručila štafetu mladosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh