BiH

Medicinari u HNK nakon petomjesečne borbe potpisali kolektivni ugovor

Predstavnici Vlade HNK i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potpisali su novi Kolektivni ugovor, kojim su precizirani novi uslovi rada i obračuna plata. Kolektivni ugovor rezultat je šestomjesečne borbe medicinara ispunjene protestima na ulicama i generalnim štrajkom započetim 10. decembra prošle godine.

medicinari / PR - Haber.ba

Predsjednik Sindikata uposlenih u SKB Mostar Ivica Anić rekao je da će se nakon današnjeg potpisa, sutra u svim zdravstvenim ustanovama HNK-a obustaviti generalni štrajk.

medicinari / PR -Haber.ba

– Hvala prije svega pacijentima koji su nas trpili, hvala članovima naših porodica, hvala privatnicima koji su nam pomagali tokom štrajka, hvala medijima koji su bili uz nas, hvala premijeru Neveku Hercegu koji se potrudio i dao zanačajan doprinos za rješavanje problema, a naravno hvala i našim članovima i hvala na kraju i Bogu, jer je sve ovo iza nas. Isrpljeni smo, ali ipak zadovoljni, rekao je po izlasku iz zgrade Vlade HNK-a Ivica Anić.
Ponovio je da su gotovo svi zahtjevi sindikata ispunjeni, te da je Vlada za razliku od prve ponude koja nikako nije bila zadovoljavajuća, na kraju ipak popustila.

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, posebno je ponosan na solidarnost kolega u sindikatima.

– Ipak smo uspjeli postići da vlast uglavnom prihvati naše zahtjeve. Žao mi je što smo potrošili pet mjeseci, ali drugačije valjda nije moglo. Na kraju, svi smo sretni i zadovoljni i to je jedino važno, rekao je Vuković.
Povećanje koeficienta za čistačice u prvoj godini će iznositi 0.15, za medicinske sestre – 0.30, a za ostale radnike za oko 0.20. Ugovor je potpisan na dvije godine, a povećanje će biti veće u narednoj godini, i to za duplo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh