BiH

Počinje isplata naknada za demobilisane borce, mlađe od 57 godina

Počinje isplata aprilske egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

Novac u BiH - 6yka.com

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je danas nalog za isplatu egzistencijalne naknade za april 2021. godine, te se zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja u bankama, očekuje da će korisnici sredstva na računima imati od danas, 11. maja 2021. godine.

U obračun za april je uključeno 3.080 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za pomenuti mjesec će biti isplaćeno 666.090 KM (redovna i retroaktivna isplata), pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Najveći iznos je 275 KM – za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM – za 12 mjeseci učešća.

Upućen je i poziv korisnicima koji utvrde grešku u isplati – netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također, podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite svaku promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak ostvarivanja. Tu se, prije svega, misli na zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite – porodična i lična invalidnina i drugo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh