BiH

Kako je bračni par razotkrio namjenu respiratora ACM812A

Respiratori nisu za intenzivnu njegu, potvrdili iz „Beijing Aerospace Changfeng Co“

Kineski respiratori pod oznakom ACM812A, a koje je nabavila Vlada Federacije, transportni su respiratori i ne mogu se koristiti u jedinicama intenzivne njege. Potvrđeno je ovo u odgovoru proizvođača „Beijing Aerospace Changfeng Co“.

A pitanje je postavio mladi bračni par Ismar Hota i Nejra Palić, koji su se predstavili kao potencijalni kupci kineskih respiratora koje je nabavila Vlada FBIH, zbog čega se trenutno protiv njega vodi sudski proces pred Sudom BiH.

– Putem poslovne društvene mreže LinkedIn stupili smo u kontakt s menadžerom za međunarodno tržište kompanije „Beijing Aerospace Changfeng Co“. Ona nam se predstavila kao Angela i odgovorila sa službenog maila proizvođača – pojasnio nam je Hota.

Dodao je da je ključno pitanje bilo mogu li se spomenuti respiratori koristiti za intenzivnu njegu pacijenata.

– Dobili smo odgovor da je ACM812A transportni respirator i da se on ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege. Spomenuli su nam da oni proizvode drugu vrstu respiratora koja se zove „Athena 8500“, a koji je namijenjen za korištenje u jedinicama intenzivne njege pacijenata i košta 11.000 dolara – pojasnio je Hota.

Suština priče
Menadžer Angela odgovorila da se ACM812A ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege, jer se radi o transportnim respiratorima
Menadžer Angela odgovorila da se ACM812A ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege, jer se radi o transportnim respiratorima

FOTO: PRINTSCREEN

Hota nam je ispričao da se u prepisci i u dokumentima proizvođača vidi da je cijena respiratora ACM812A samo 2.000 dolara (oko 3.300 KM).

– Dakle, glavna priča o ovim respiratorima jeste da se oni rastale. To je suština priče, a ne naši životi – zaključio je Hota,piše Avaz.

Užas liječenja KCUS-a
Palić je dodala da je od početka uključena u ovu konverzaciju, jer je njena majka bila smještena u KCUS-u, gdje je prošla golgotu, te je Nejra samo tražila način da ju izbavi iz te ustanove.

– Majka je ležala mjesec na Koševu i u tih mjesec ne mogu opisati kakav osjećaj ima neko ko se liječi u Kliničkom centru. Mi smo, bukvalno, samo gledali kako majku da iščupamo i da je vodimo negdje drugo na liječenje. Otad imam apsolutnu želju da se zna šta ti ljudi rade nama i našim porodicama, a i svim ljudima koji dođu u KCUS. Nisam mogla da ne iskoristim svoje pravo da se obratim ovoj kompaniji i da ih pitam kakvi su njihovi respiratori i za šta se koriste – pojasnila je Palić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh