BiH

Popisan ugovor o kreditu od 40 miliona eura za unapređenje gradskog prevoza u Sarajevu

Ugovor su potpisali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i predstavnici Europske investicijske banke Mateo Rivellini i Jacop Lensi Orland

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o financiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekt gradskog prijevoza Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Ministarstva financija i trezora BiH nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo, te pomoći u zaštiti okoliša.

“Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prijevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekt jedan je od rijetkih koji će utjecati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Sarajeva, ali i posjetioce ovog grada”, rekao je Bevanda.

Dodao je da je ovaj projekt od posebnog značaja za stanovnike sarajevske općine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbusne mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinirao javni prijevoz na ovoj relaciji.

Iz ministarstva navode da će ovaj projekt biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću, te izgradnju prometnice južna longitudinala.

Prema odredbama ugovora, ovaj kredit od 40 miliona eura ima rok otplate 25 godina, uključujući grejs period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh