BiH

Veliki broj zdravstvenih radnika protestvovao na ulicama Mostara

Sindikati zdravstvenih radnika HNK-a i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ponovo su organizovali protestnu šetnju članstava na ulicama Mostara, tražeći od Vlade Kantona potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. Već skoro mjesec zdravstveni radnici su u generalnom štrajku, a kompletnu javnost u Hercegovini brine to što razgovori na relaciji sindikati – Vlada još nisu započeli.

Strajk / PR - Haber.ba

Današnja šetnja bila je najglasnija i najmasovnija dosada, a pred zgradom Vlade na kraju je održana konferencija za medije, na kojoj je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković zahvalio svim učesnicima na dolasku i solidarnosti.

– Poručujemo premijeru Hercegu, Vladi i ministru Opsenici da je došlo vrijeme da se pristupi potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Štrajk / PR – Haber.ba

Štajk zdravstveni radnici/ PR – Haber.ba

O narednim koracima koje će sindikati poduzeti nije želio konkretno, navodeći tek da se mogu očekivati radikalnije mjere od onih koje su dosad primjenjivane.
– Ljudi su bez zdravstvene zaštite, gori pred nogama svima, svi smo pred zidom, a vjerujem da je i Vlada HNK shvatila da mora poduzeti korake, posebno nakon odluke Općinskog suda Mostar da rješenje o privremenoj zabrani štrajka stavi van snage, dodao je, navodeći i kako su sindikalisti dobili signale da bi mogli biti pozvani u Vladu, ali da je šetnja upriličena iz predostrožnosti.
Vlada je jučer saopštenjem na zvaničnoj stranici pozvala Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na početak postupka pregovaranja. Tvrde da su, nakon što su se stekli zakonski uvjeti, još u septembru prošle godine na prijedlog Ministarstva zdravstva jednoglasno Sindikatu ponudili zaključenje Kolektivnog ugovora sa identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obavezama definisanim trogodišnjim Kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatologije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh