BiH

Bihać: Počelo izmještanje migranata iz kampa “Lipa“

Pripadnici policije nadgledaju ukrcavanje migranata, ali nisu upoznati s odredištem na koje se migranti prevoze

Danas je počela evakuacija migranata iz kampa “Lipa“ kod Bihaća, a migrante na novu lokaciju vozi konvoj od najmanje 11 autobusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrdili su da policija nadgleda proces ukrcavanja, ali da nisu organizatori i da nisu upoznati s detaljima premještanja.

Predstavnici Crvenog križa su podijelili obroke migrantima, kao i paketiće sa hranom za put.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su se 23. decembra povukli iz kampa “Lipa”, a nekoliko sati kasnije izbio je požar u kojem je veliki dio kampa uništen.

Osim oko 800 migranata na lokaciji bivšeg kampa “Lipa”, procjenjuje se da se u napuštenim zgradama i improvizovanim kampovima u tom području nalazi još oko 2.000 ljudi.

U zajedničkom saopštenju Danski savjet za izbjeglice, UNHCR, IOM i organizacije “Spasimo djecu” i “Ljekari bez granica” pozvali su vlasti u BiH da hitno reagiraju i zbrinu migrante.​​​​​​​


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh