BiH

Medicinske sestre psihički su iscrpljene zbog korona virusa

Medicinske sestre koje se brinu o pacijentima oboljelima od covida-19 psihički su iscrpljene, a mnoge su zlostavljane i diskriminirane izvan radnog mjesta, objavilo je Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

“Vrlo smo zabrinuti za mentalno zdravlje medicinskih sestara”, priopćio je na Svjetski dan mentalnog zdravlja izvršni direktor ICN-a Howard Catton za Reuters.

“Naše posljednje istraživanje nacionalnih udruga medicinskih sestara pokazuje da je više od 70 posto njih (udruga) navelo da su medicinske sestre izložene nasilju i diskriminaciji i vrlo su zabrinute zbog ekstremnih slučajeva psihičke iscrpljenosti i pritiska na mentalno zdravlje”, upozorio je Catton.

Postotak se temelji na odgovorima oko četvrtine udruženja medicinskih sestara u više od 130 zemalja.

Zdravstvene djelatnice izložene su, između ostalog, psihičkom i verbalnom zlostavljanju, rekao je Catton.

“Ima medicinskih sestara koje su diskriminirane, bilo da im stanodavac ne želi produljiti najam stana ili se nitko ne želi pobrinuti za njihovu djecu”, dodao je Catton ne navodeći pojedinosti o psihičkom i verbalnom zlostavljanju.

ICN poziva na bolju zaštitu i radne uvjete za medicinske sestre u pandemiji.

“Još uvijek imamo problema sa zalihama osobne zaštitne opreme. No situacija se popravlja, osobito u bolnicama”, navodi ICN.

Taj problem je najizraženiji u nekim domovima za starije i nemoćne i ustanovama za dugotrajnu njegu u Europi te u Sjevernoj i Južnoj Americi, dodaje se.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da je pandemija ugrozila pružanje zdravstvenih usluga mentalno oboljelima i ovisnicima te očekuju da će covid-19 utjecati na psihičko zdravlje mnogih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh