BiH

Moratorij na zapošljavanje stupio na snagu, ali još uvijek nije objavljen u Službenim novinama KS

Na sjednici Skupštine KS koja je održana u ponedjeljak 28. septembra sa 19 glasova usvojeni su zaključci četiri kluba u Skupštini KS (NIP-a, Naše stranke, SDP BiH, NBL-Samostalni zastupnici) koji se odnose na moratorij na zapošljavanje i poništavanje svih konkursa s izuzetkom obrazovnih i zdravstvenih institucija, policije, Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i zapošljavanje putem Službe za zapošljavanje KS.

skupštine Kantona Sarajevo - Skupština KS

Inače, na toj sjednici predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik i šef Kluba SDA Mahir Dević pokušali su traženjem mišljenja Zakonodavno-pravne komisije odgoditi razmatranje tog zaključka, ali je on ipak stavljen na glasanje. Iako je ovaj zaključak trebao biti objavljen i u Službenim novinama KS to se nije desilo. Tako je u Službenim novinama 39/20 od 1. oktobra objavljen niz drugih odluka koje su izglasane na istoj sjednici kao što je Sporazum Vlade KS i GRAS-a, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima KS, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima.

Zakon o objavljivanju propisa i drugih općih akata u Službenim novinama KS propisao je rok od osam dana od dana donošenja da se dostavi na objavljivanje. S obzirom na pokušaj na samoj sjednici da se ne razmatra ovaj zaključak opozicije, pretpostavlja se da je Čelik odlučio odugovlačiti i sa objavom tog zaključka u Službenom listu KS.

Inače, iz kabineta premijera KS Marija Nenadića podsjetili su da su zaključci stupili na snagu danom donošenja.

Skupština KS usvojila je predložene zaključke sljedećeg sadržaja:

1. Zabranjuje se Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima davanje saglasnosti za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme, za zaključivanje ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima u organima uprave Kantona Sarajevo, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona Sarajevo, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, te u privrednim subjektima u kojima Kanton učestvuje sa najmanje 50% ukupnog kapitala.
2. Nalaže se svim subjektima iz tačke 1. Zaključaka da obustave sve aktivnosti na izmjenama i dopunama osnivačkih akata i pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Također se nalaže obustavljanje internih premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava.
3. Iz tačke 1. Zaključka izuzimaju se odgojno – obrazovne, visokoškolske ustanove, zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama, Uprava policije, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanjem kvalitetom Kantona Sarajevo za hitna i opravdana zapošljavanja uz obaveznu prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo. Izuzima se i zapošljavanje preko programa Službe za zapošljavanje KS.
4. Iz tačke 1. Zaključaka izuzimaju se subjekti koji su već dobili saglasnost Vlade za prijem uposlenika na određeno vrijeme gdje postoji opasnost da bi zbog započetih poslova u procesu rada isticanjem ili prekidom ugovora na određeno vrijeme mogle nastupiti veće štete za predmetnog subjekta.
5. Subjekti navedeni u tački 1. Zaključaka obavezuju se da odmah i bez odlaganja ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijem u radni odnos bez javnog konkursa, a sve prema ranije dobivenim saglasnostima nadležnog organa.
6. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo, nadzorni i upravni odbori, ovisno o nadležnosti, da ponište pokrenute konkursne procedure i obustave sve dalje postupke razrješenja, izbora i imenovanja direktora i članova Uprava, Upravnih i Nadzornih odbora javnih subjekata iz tačke 1. Zaključka.
7. Zaključci stupaju na snagu danom donošenja i primjenjivaće se 90 dana, ukoliko Skupština drugačije ne odluči.
8. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo da putem resornih ministarstava odmah pristupi realizaciji prethodno navedenih zaključaka i da o tome obavijesti Skupštinu Kantona Sarajevo.KS


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh