BiH

Usljed zatvaranja granica: Prerađivači povrća prodali sve zalihe proizvoda

Iako se većina poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini žali na loš plasman proizvoda zbog pandemije koronavirusa, oni proizvođači koji su ugovorili plasman imaju sezonu bolju nego prethodnih godina.

Povrće - 123RF

Među rijetkima koji nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća, koji kažu da su zbog zatvaranja granica uspjeli da prodaju sve zalihe proizvoda, izvijestio je BHRT.

Umjesto iz Sjeverne Makedonije i susjedne Srbije i uvoznog povrća, u prerađivačkim kapacitetima u Semberiji ove godine će se prerađivati paprika, paradajz, krompir, luk i drugo povrće iz Semberije, sa semberskih njiva i iz semberskih plastenika.

Nasir Karijašević iz Janje proizvodi luk, papriku i krompir za sigurnog kupca. Kako kaže, preorjentisao se na ugovorenu proizvodnju i na taj način se sačuvao od veće štete.

– Paprika mi je dobra, luk je zadovoljavajući, ali je tržište loše, teško ide, krompir mi je dobar, zadovoljan sam, dobro je, kazao je Karijašević.

Među rijetkima koji tokom pandemije nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća koji su, zahvaljujući zatvaranju granica početkom godine, uspjeli da prodaju čak i zalihe.

-Možda zahvaljujući nesretnoj koroni, uspjeli smo da se riješimo zaliha iz prethodnih godina jer su putevi bili zatvoreni i kineska roba nije mogla da dođe na naše tržište, kazao je Zlatan Pejić, rukovodilac fabrike za preradu povrća.

Uz to, zbog pandemije je povećana potražnja za domaćom sirovinom, ali i plan proizvodnje.

– Ove godine imamo ambiciozne planove. Ugovorili smo na 82 hektara proizvodnju, očekujmemo ove godine da ćemo preraditi 3000 tona krompira, 1000 tona mrkve i 2000 tona paštrnjaka. Sirovinu kompletnu smo obezbijedili sa područja Semberije, dodao je Pejić.

Poljoprivrednike sa prerađivačima povezuje poljoprivredna zadruga Agrofarmer u Janji. Dogovorena proizvodnja za poznatog kupca jedini je siguran način plasmana i garant opstanka poljoprivrede, sa koronom ili bez nje, poručuju iz ove zadruge.

– Očekujemo dobru rodnu godinu. Planiramo 2,500 hiljade tona krompira, paprike oko 300 tona i paštrnjaka 200 tona, kazao je Mujo Bogaljević.

Plan za naredni period je povećati obim proizvodnje i potpuno zadovoljiti potrebe domaćih prerađivača za sirovinom, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh