BiH

Ambasada SAD ima važan savjet za BiH u vezi uvođenja 5G mreže

Ambasada SAD je ujedno pozvala BiH da se pri odabiru opreme za vlastite mreže drži isključivo provjerenih ponuđača

Ambasada SAD-a u BiH - Arhiv / Twitter

Ambasada SAD-a u BiH tvrdi da dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima da postanu dio bilo koje mreže čini sisteme podložnim smetanjma. U odgovoru na upit televizije N1 tvrde da se radovno sastaju sa predstavnicima vlasti iz oblasti telekomunikacija i razgovaraju na ovu temu.

“Dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima, kao što su Huawei i ZTE, da postanu dio bilo koje mreže, bilo da je riječ o 5G, ili nekoj drugoj mreži, čini ključne sisteme podložnim smetnjama, manipulacije i špijunaži, te osjetljive vladine privredne i osobne informacije izlaže riziku”, saopćeno je.

“Ambasada SAD se redovno sastaje sa relevantnim predstavnicima vlasti iz oblasti bezbjednosti i ključnih infrastrukturnih sektora, kao što su telekomunikacije i energetski sektor, da bi ih informisala o zabrinutosti koja postoji u vezi sa ovim pitanjem”, poručili su.

Ambasada SAD je ujedno pozvala BiH da se pri odabiru opreme za vlastite mreže drži isključivo provjerenih ponuđača.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh