BiH

Tužilaštvo BiH se žalilo zbog ukidanja mjera zabrane Novaliću, Solaku i Hodžiću

Njih trojica osumnjičeni su za uvoz 100 spornih respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić - YouTube

Tužilaštvo BiH je u zakonom propisanom roku izjavilo žalbu Krivičnom vijeću Suda BiH protiv odluke sudije za prethodni postupak tog suda kojim su ukinute mjere zabrane prema osumnjičenim Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću u predmetu “Respiratori”, a koje je izrekao Sud BiH po službenoj dužnosti, a ne po prijedlogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je, kako se navodi, izjavilo žalbu protiv navedene odluke jer je Sud BiH u potpunosti propustio utvrditi da li su mjere zabrane ispunile svrhu radi kojih su izrečene, budući da je Sud BiH prethodno utvrdio postojanje okolnosti na strani osumnjičenih koje ukazuju da bi oni mogli ometati krivični postupak kontaktom sa svjedocima, a potom po službenoj dužnosti izrekao mjere zabrane radi otklanjanja tih okolnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi “Fokus“.

Tužilaštvo BiH je stava da Sud BiH može donijeti na zakonu zasnovanu odluku o potrebi dalje primjene mjera zabrane prema osumnjičenim osobama tek nakon što utvrdi rezultate mjera koje su bile na snazi, od čega će ovisiti potreba njihovog daljeg postojanja, ukidanja, pooštravanja ili zamjene za neku drugu mjeru propisanu zakonom, te nakon što utvrdi sistem kontrole primjene mjera zabrane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh