BiH

Na KCUS-u urađena prva operacija kod COVID pozitivnog pacijenta

Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, s obzirom da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice Abdulah Nakaš odlučili smo operisati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je prva operacija kod Covid pozitivnog pacijenta.

“Nakon što su u Općoj bolnici Abdulah Nakaš odbili pružiti tretman dvadesetpetogodišnjem H.H. iz Sarajeva, on je uspješno operisan na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju KCUS”, stoji u saopštenju KCUS-a koje u nastavku prenosimo:

– Riječ je o operaciji slijepog crijeva, koja spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, ali je uslijed činjenice da mu je usluga uskraćena na pripadajućem nivou zdravstvene zaštite pacijent operisan i zbrinut na tercijarnom nivou u KCUS. Pacijentu H.H. urađen je PCR test u Domu zdravlja, 24.jula, na osnovu kojeg je utvrđeno da je pacijent Covid pozitivan. Narednog dana pacijent se javlja u Opću bolnicu zbog jakih bolova i sumnje na akutnu upalu slijepog crijeva (crvuljka), nakon čega biva upućen u KUM KCUS-a.

– Po dolasku u KUM KCUS-a urađen je CT abdomena, te je shodno radiološkom nalazu koji je ukazivao na suspektne znakove upale slijepog crijeva, pacijent upućen na u Opću bolnicu na dalji tretman, shodno složenosti zdravstvenih tegoba.

– 26. jula pacijent se ponovo javlja u Opću bolnicu zbog istovjetnih tegoba, uz koje i laboratorijski nalazi ukazuju na porast uplanih parametara krvi (CRP). I usprkos jasnim pokazateljima da se radi o upali slijepog crijeva, pacijent se ponovo upućuje u KCUS gdje je indiciran hitni operativni tretman.

“Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, s obzirom da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice Abdulah Nakaš odlučili smo operisati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio. Pacijent je došao sa nalazima koji su jasno ukazivali na upalu slijepog crijeva, te je odmah po prijemu indiciran hitni operativni tretman, koji je urađen u sali za Covid pozitivne bolesnike. Postoperativni oporavak ide u skladu s postojećim protokolima, a s obzirom na prisustvo virusa u dalji tok liječenja uključen je multidisciplinarni tim ljekara” – kazali su iz Hirurškog tima Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju.

Hirurški tim ljekara koji su operisali bolesnika činili su dr. Pušina Sadat, dr. Šukić-Karalić Ramajana, dr. Bajramagić Salem. Anesteziološki tim činili su dr. Enida Halvadžija i dr. Naza Mulagić, uz asistenciju instrumenarke Elme Ajkunić i instrumentara Elvedina Druškića.

Obdukcija preminulog pacijenta pozitivnog na COVID-19

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je obdukcija Covid -19 pozitivnog pacijenta. Postupak obdukcije proveden je u obdukcijskoj sali Odjela mrtvačnice s prosekturom Klinike za patologiju, citologiju i humanu genetiku KCUS.

Prema riječima direktorice dijagnostičkih disciplina Klinička patologija Sandre Vegar Zubović, citologija i humana genetika KCUS-a je kroz prethodni period pandemije COVID-19 uspjela zadovoljiti materijalno-tehničke uslove za obdukciju Covid-19 pozitivnih pacijenata, te je obaviti.

– Pacijent je primljen u KCUS, gdje je i preminuo. Prije obdukcije urađen je post-mortem test na Covid-19 i ustanovljeno da je pacijent pozitivan. Ovo je prva obdukcija u KCUS koja je bila Covid -19 pozitivna i urađena je uz sve mjere lične i tehničke zaštite. U proteklim mjesecima smo radili u uvjetima potencijalnih Covid-19 pozitivnih pacijenata, ali nismo do danas imali slučaj Covid -19 pozitivnog tijela. Nakon učinjene obdukcije tim na čelu s Nurijom Bilalović je izvršio i dodatne analize uzroka smrti – pojasnila je Vegar Zubović.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović je izjavila da je ekipa patologije u cjelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcionira u punom kapacitetu i u krizi izazvanom Covid – 19. Napomenula je da tim s Klinike za patologiju predvođen Nurijom Bilalović potvrdio, danas izvedenom obdukcijom kako funkcionira besprijekorno i u vanrednim situacijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh