BiH

Ursula von der Leyen: “Srebrenica je i dalje otvorena rana na evropskoj savjesti”

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, videoporukom se obratila na današnjoj komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ursula von der Leyen - Screenshot

Tom prilikom je istakla da je Srebrenica i dalje otvorena rana na evropskoj savjesti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Neke rane ne zacijele decenijama. Nakon četvrt vijeka, Srebrenica je i dalje otvorena rana na evropskoj savjesti. Neke majke nikada nisu pronašle konačni smiraj za svoju djecu. Neke od raseljenih porodica nikada se nisu vratile u svoje domove. Preživjeli koji se i dalje bude usred noći. Kao žena, majka i supruga, mogu samo pokušati da zamislim dubinu vašeg bola. Srcem sam uz vas. Teško je i pojmiti razmjere ove ogromne tragedije. Danas oplakujemo i sjećamo se. Uz vas smo u žalosti, sjećamo se sopstvenih grešaka, dok tražimo pravdu radimo na pomirenju“, kazala je Von der Leyen.

Dodala je da je danas cijelom svijetu jasno da “nismo ispunili svoju obavezu da zaštitimo one kojima je naša zaštita bila najpotrebnija“.

Prošlost se ne može promijeniti ili vratiti, ali smo dužni da se sjećamo, dužni smo da govorimo i djelujemo. Nikad više prolijevanja krvi u ime rase ili religije. Da se ne ponovi genocid. Nikad više. Jer, rasizam nije nestao s naših ulica ni s naših društvenih mreža pa čak ni iz političkog diskursa. Dani poput ovog nas podsjećaju na krhkost mira. Podsjećaju nas koliko je ključno podržati one koji premošćuju razlike, zbližiti zajednice i pomoći oporavku onih kojima je oporavak potreban. U 25 godina, BiH je prešla dalek put u ponovnom uspostavljanju povjerenja, u zemlji i unutar zajednica. Za istinski procvat mira, BiH je sada potrebno da njeni lideri povedu zemlju naprijed, kroz priznanje stradanja i međusobno uvažavanje“, istakla je predsjednica EK i nastavila:

Sjećanje ostaje, a budućnosti tek predstoji da se ispiše. Ima nade u Srebrenici i u BiH. Mladi širom zemlje se osjećaju Evropljanima, izvan okvira etničkih podjela. Tu je i otvoreni put koji BiH i sve zemlje Zapadnog Balkana može povesti u Evropsku uniju. Odavanjem počasti i sjećajući se, radimo na drugačijoj budućnosti Srebrenice i Evrope. Pomirenje u gradu, u zemlji, u ujedinjenoj Evropi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh