BiH

Vapaj bespomoćnih turističkih radnika sa Starog mosta

Ukoliko se granice ne otvore, turistički radnici su najavili da će biti prisiljeni staviti katance na vrata svojih radnji i odjaviti radnike.

Protest u Mostaru - PR / Haber.ba

Odlukom Vijeća ministara BiH o zatvaranju granica za državljane zemalja Evropske unije, turističko-ugostiteljski radnici iz Mostara ostali su bespomoćni – prepušteni sami sebi. Tim povodom oni su danas održali mirni protest na Starom mostu, odaslavši jasnu poruku o tome da je turizam u Mostaru i Hercegovini na koljenima, tražeći i da se granice otvore kao što je slučaj u zemljama regiona. Ugostitelj Dževad Pašić rekao je da je situacija alarmantna, te da se od turizma ubuduće neće moći živjeti ukoliko se nešto drastično ne promijeni.

Protest u Mostaru – PR / Haber.ba

Ne vidim da se do danas išta poboljšalo otkako su ukinute stare mjere. Imamo domaće turiste koji uglavnom dolaze u danima vikenda. Stranaca nema, a pitanje je i da li će ih biti i kada se granice otvore. Vlada HNK-a mora stati iza nas. Neki od turističkih radnika danas zapošljavaju po dvoje ili troje ljudi, a do marta su imali i po 20 zaposlenih, rekao je Pašić.

Vlasnik turističke agencije iz Mostara Miran Hasibović podsjetio je da su posljednje prihode agencije ostvarile još u novembru prošle godine. Zatražio je i otvaranje granica za zemlje koje su sigurne i koje su se izborile sa COVID-om 19.

Brige su ogromne. Potrebno je da nas oslobode plaćanja kredita, komunalija, jer to postoji u svim razvijenim zemljama. Turizam je privredna grana koja je danas najviše ugrožena. Perspektiva je na nuli, a Hercegovina je na koljenima, poručio je Hasibović.

Haris Količić, inače student turizma, zatražio je subvencioniranje plata i doprinosa na plate. Za privredna društva zatražio je stopostotne subvencije za zakupnine, električnu energiju, vodu i odvoz smeća. Zahtijeva i odgađanje PDV-a do naplata faktura.

Značajan broj privrednika nije u sistemu PDV-a, pa se pitamo i kako ti ljudi da dočekaju april naredne godine za 2.000 KM kredita. Zbog toga zahtijevamo da budemo prioritet za kredite, i to uz grejs period od godine. Također, prioritet je otvaranje granica za državljane EU, rekao je Količić.

Ukoliko se granice ne otvore, turistički radnici su najavili da će biti prisiljeni staviti katance na vrata svojih radnji i odjaviti radnike.

Protest u Mostaru – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh