BiH

Imamo dosta slučajeva zaraze koji su uvezeni iz Njemačke, Finske i Švedske

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da Federalno ministarstvo zdravstva nikada nije isključilo mogućnost donošenja mjera koje su bile na snazi ili će biti

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je da u narednih 14 dana na snazi ostaju sve mjere koje su bile i u protekle dvije sedmice te je pozvao na veći angažman inspekcija kako bi se poštovale mjere.

“Današnjim zaključcima smo pozvali na veći angažman inspekcija svih nivoa, od federalnog, kantonalnog do opštinskih. Također smo tražili podršku Ministarstva unutrašnjih poslova u provođenju nadzora i podršku inspekcijama i svima onima koji bi trebali da doprinesu da se mjere koje su na snazi poštuju”, rekao je Čerkez novinarima nakon zasjedanja Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji na području FBiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, vezano za COVID-19.

Istakao je kako je evidentno da je došlo do popuštanja poštivanja mjera.

“A, nije ih teško poštovati jer su to uglavnom mjere nošenja maske, distanca, redovno pranje ruku. Svi smo svjedoci da veliki broj objekata ne poštuje te mjere i u tom kontekstu je važno naglasiti i ulogu poslodavaca, vlasnika tih objekata, jer situacija je još uvijek pod kotrolom. Međutim evidentno je došlo do naglog i velikog povećanja broja slučajeva, uglavnom u Tuzlanskom kantonu, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom”, kazao je Čerkez, te dodao:

Podsjetio je i da Federalno ministarstvo zdravstva nikada nije isključilo mogućnost donošenja mjera koje su bile na snazi ili će biti.

“Pozvali smo Krizne stožere kantona da se pojača epidemijski nadzor i aktivnosti nad nadzorom epidemije na nivou kantona. Stoga, kantoni i Krizni stožeri imaju odriješene ruke da donose restriktivne mjere na nivou kantona jer u ovom trenutku donošenje nekih opštih mjera bi bilo malo teško jer imamo kantone koji praktično nemaju nijedan slučaj i vrlo su stabilni”, rekao je Čerkez.
Istakao je da je vrlo bitno da kantoni redovno vrše epidemiološku procjenu stanja i sukladno tome donose na nivou opština ili kantona određene restriktivne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva kantona.

“Imamo dosta slučajeva koji su uvezeni iz Njemačke, Finske i Švedske. Imamo puno importovanih slučajeva. Prema tome, nama je raditi u narednom periodu. Međutim, ništa od toga neće biti lako ukoliko ne shvatimo ozbiljnost situacije i ne poštuju se osnovne mjere, a to su nošenje maski, distanca i redovna lična higijena”, kazao je.

Prof. dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije, istakla je da epidemiološka situacija u Federaciji BiH nije gora nego u prvom dijelu, ali je znatno pogoršana u odnosu na prethodni period.

“Ovo popuštanje mjera koje se desilo dovelo je do nepoštivanja preporuka, tako da je došlo do većeg broja oboljelih. Znači, niko nam ne može pomoći neko sami sebi. U ovom momentu, kada nemamo vakcine, kada nemamo terapije, jedino što imamo je da poštujemo mjere koje su preporučene, a one su usmjerene na to da spriječe širenje virusa”, rekla je Hukić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh