BiH

Sebija Izetbegović: Nadam se da neće doći do većeg širenja zaraze, ali građani moraju biti oprezni

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović za Klix.ba je prokomentrisala blago povećanje broja zaraženih koronavirusom kazavši da građani i dalje moraju biti maksimalno oprezni.

dr. Sebija Izetbegović - Fena.ba

To podrazumijeva sve mjere samozaštite poput maske, socijalne distance i izbjegavanja boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veći broj ljudi.

“Mjere opreza su gotovo sasvim iščezle, to je očigledno. Bez obzira na opasnost od moguće zaraze, život se mora nastaviti ali je potrebno pridržavati se osnovnih mjera opreza. Nešto iskustva smo stekli sa Covid 19 ali je sigurno da je ovaj virus još uvijek prilična nepoznanica. Mjere opreza moraju postojati. Dakle, bez rukovanja, grljenja i bilo kakvih bliskih kontakata sa ljudima čije kretanje i kontakte ne poznajete. Bolje je ne boraviti u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi ako je moguće” naglasila je profesorica Izetbegović.

Ona dodaje da su fizička distanca, kvalitetna higijena i maska sigurno dobra zaštita.

“Nema razloga za paniku, ali se mora biti oprezno. Nisam za uvođenje restrikcija, građani su već bili smoreni onima koje su bile uvedene ali mislim da postoji razlog za odgovorno ponašanje u smislu samozaštite. Ko čuva sebe taj čuva i sve oko sebe. Nadam se da neće doći do većeg širenja zaraze, mada je sve moguće. Ako se to desi onda će krizni štabovi znati šta im je činiti”, poručila je.

Također ističe da se u KCUS-u spremaju za mogući novi val te da pažljivo prate dešavanja.

“Brzo se mi prestrojimo za vanredne situacije jer je priroda našega posla takva. Trenutno imamo pacijenta sa teškom slikom bolesti, a ovo nam je prvi takav nakon što smo 15. maja otpustili i posljednjeg pacijenta sa lokaliteta izolatorija Podhrastovi. Počeli smo otvarati KCUS za normaliziranje rada ali ovaj slučaj, kao i povećani broj zaraženih dovode do potrebe uvođenja posebnih mjera opreza”, zaključila je direktorica Izetbegović za “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh