BiH

Ambasador Nelson: “Komemoracije treba da donesu oporavak, ne da inspirišu mržnju”

Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne revizionizam, te da će donijeti oporavak, a ne inspirisati mržnju i podjele…

Eric Nelson - Vijesti.ba

…Također i da će ljude voditi ka oprostu, a ne osveti”, izjavio je u intervjuu za “Radio Slobodna Evropa” (RSE) Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentirajući održavanje mise bleiburškim žrtvama koja će biti održana u sarajevskoj katedrali, 16. maja.

Misu će predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Ambasador Nelson za “RSE” podsjeća i da je nužno imati u vidu istorijski kontekst.

Mislim, naročito ove godine kada se obilježava 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, da je važno da se svi fokusiraju na dvije vrijednosti demokratije – pomirenje i međureligijski dijalog. I kada se osvrnemo naročito na Drugi svjetski rat, moramo prepoznati istorijski kontekst“, navodi ambasador Nelson za “RSE”.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ranije je putem Twittera pozvala na suzdržavanje od revizionizma historije.

“Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike“, navedeno je iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Protiv održavanja mise bleiburškim žrtvama u Sarajevu je SUBNOR (Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) Bosne i Hercegovine, koji je za 16. maj najavio i komemorativnu šetnju za žrtve zločina u Drugom svjetskom ratu.

Ranije komemoracije

Biće to 75. komemoracija za žrtve bleiburškog križnog puta, koje su se održavale na Bleiburškom polju, u Austriji.

Prošle godine u martu biskupija u austrijskom gradu Klangenfurtu je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio ‘političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti‘.

Kardinal Vinko Puljić je ranije izjavio da zbog mjera zabrane okupljanja i ograničenog kretanja u cijeloj Evropi nije bilo moguće komemoraciju održati na Bleiburškom polju, zbog čega su mu ‘biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve bleiburškoga križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća‘, u Sarajevu, piše “RSE“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh