BiH

FTV najavio krivične prijave protiv članova uprave BHRT-a zbog gašenja dijela programa

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici donio odluku da podigne krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a.

FTV logo

Prema informacijama iz saopćenja, prijave se odnose na Rajka Radovanovića, Valentinu Rupčić, Elvira Lemeša i Slavka Roliha te generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića i direktora BH Radija1 Dejana Kerleta zbog samovoljnog prekida emitiranja i radijskog i televizijskog programa RTV FBiH.

U krivičnoj prijavi Karamehemdoviću, Vrankiću, Lemešu, Radovanoviću i ostalima se na teret stavlja zloupotreba položaja, samovlašće, namjerno nanošenje materijalne štete RTV Federacije te kršenje ustavnih prava na rad i na informiranje.

Moguće kazne za ova nedjela su od jedne do deset godina zatvora, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo da je danas BHRT onemogućio emitovanje dijela programa RTV-a FBiH zbog velikog duga prema njima.

Resorni ministar Edin Forto kazao je za Klix.ba da bi uskoro moglo doći do rješenja problema.

“Razgovarao sam sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, koji sve čini da otkloni problem. Očekujem da se danas ili sutra aktiviraju nesporna sredstava od pretplate na računu Elektroprivrede BiH”, kazao je on.

Sredstva od pretplate stoje zaleđena na računu Elektroprivrede BiH, zbog toga što su direktori dva javna servisa ranije postigli dogovor o nepovlačenju tih sredstava dok ne naprave aneks ugovora, kojim bi se regulisao način na koji će novac od pretplate biti raspodijeljen.

Elektroprivreda je početkom godine prestala prikupljati pretplatu zbog nepotpisivanja novog ugovora s javnim servisima, a koji je bio u blokadi zbog nezadovoljstva BHRT-a načinom raspodjele novca. Nakon što je dogovoren nastavak prikupljanja pretplate i potpisan novi ugovor, očekivao se i dogovor o načinu raspodjele tog novca, ali do toga nije došlo pa je sada nejasno kako i na koji način će danas ili sutra povući taj novac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh