BiH

Zeničani u grupama i na bliskom odstojanju: Puni parkovi, građani ne nose maske

Čitatelji iz Zenice, poslali su fotografije, na kojima su vidljivi puni parkovi sa roditeljima i djecom. Nažalost, značajan broj njih nije poštovao naredbe koje su i dalje na snazi, a odnose se na održavanje fizičke udaljenosti od dva metra, nekretanja u grupama, te obavezno korištenje maski.

Park u Zenici - N1info.com

Park u Zenici, kako se vidi na fotografija, okružen je policijskim trakama, a prepostavlja se da je to ostalo od prijašnjih naredbi kada je djeci do 18 godina bilo zabranjeno kretanje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica preporučuje i moli sve građane da se i dalje pridržavaju svih prethodnih uputstava o ponašanju tokom pandemije korona virusa, a prvenstveno onih da često perete ruke sapunom i vodom ili brišite maramicama ili sredstvima na bazi alkohola, piše “N1“.

“Veoma je bitno da izbjegavate dodirivati oči, nos i usta, jer su to tri dokazana načina kako se virus unosi u organizam. Ukoliko kašljete ili kišete, radite to u unutrašnju stranu lakta, ili maramicu, koju odmah savijete i bacite”, istakli su.

Podsjetili su da i odrasli i djeca moraju držati fizičku udaljenost oko dva metra od drugih osoba.

“I ne zaboravite, nosite masku, jer time štitite i vas i druge. Panika nije opcija, ali oprez jeste”, poručuli su iz Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Podsjetimo, juče je Federalni krizni štab ublažio mjere kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina. Prema ovoj naredbi, osobe starije od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati.

Osobe mlađe od 18 godina moći će se kretati utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh