BiH

Građani BiH nezadovoljni preduzetim mjerama i u strahu od zaraze

Polaznici Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) programa kojeg Međunarodni republikanski institut (IRI) kontinuirano ulažu velike napore kako bi poboljšali kvalitet i održivost politika u Bosni i Hercegovini.

Amina Gec i Sandra Janković - PR / Haber.ba

Stoga je kontinuirano ispitivanje i analiziranje javnog mijenja jedan od osnovnih pricipa kojim se rukovode te imperativ postojanja ovog programa.

Polaznice ALPI programa Amina Gec ispred SBBa i Sandra Janković ispred SDSa su, rukovođene prethodno istaknutim, za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 (koronavirusa) provele anketiranje građanki i građana BiH o njihovom viđenju aktualne socijalno ekonomske situacije kao i apliciranim mjerama kriznih štabova.

Proces anketiranja je sproveden, putem online obrasca, na 1287 ispitanika od čega je 54% iz Republike Srpske i 44% iz Federacije Bosne i Hercegovine, te je izvršena analiza prikupljenih podataka, kao i prikupljenih sugestija o nepohodnim mjerama koje bi se trebale implementirati u cilju saniranja posljedica koronavirusa po bosanskohercegovačku privredu.

Rezultati su pokazali da najveći broj ispitanika koji strahuje od koronavirusa pripada dobnoj skupini od 36 do 45 godina, njih 40%. U RS- u strahuje od samog virusa, u odnosu na 60% iz FBiH te je ukupno 89% izrazilo strah od reakcije javnosti u slučaju da budu zaraženi.

Posebno je značajan pokazatelj da čak 90% anketiranih građana/ki nije zadovoljno mjerama koje sprovode nivoi vlasti od čega 54% iz RS i 46% FBi , sa posebnim naglaskom na represivne mjere zabrane kretanja te zaštitu radnopravnog statusa zaposlenika što potkrepljuje činjenica da 62% ispitanih poznaje nekoga ko je ostao bez zaposlenja za vrijeme trajanja pandemije!

Mjere koje su građani istakli kao nepohodne za sanaciju privrede u BiH su:

1) Usmjeravanje većinskog dijela sredstava za stabilizaciju privrede ka bespovratnim subvencijama za poljoprivrednike kao i omogućavanje korištenja javnih poljoprivrednih površina bez naknade.

2) Izmjena zakona o PDVu kako bi se omogućilo plaćanje istog po naplati potraživanja.

3) Grantovi za mala i srednja poduzeća te potpuno oslobađanje od parafisikalnih nameta.

4) 70% ispitanika smatra da treba smanjiti primanja u javnom sektoru.

Anketa – PR / Haber.ba

Anketa – PR / Haber.ba

Anketa – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh