BiH

U RS-u još četvero zaraženih, Šeranić objasnio kako se utvrđuje da li je neko umro od koronavirusa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj Alen Šeranić saopćio je jutros posljednje podatke o epidemiološkoj situaciji u entitetu RS, a govorio je i o tome kada se za nekoga može reći da je umro od koronavirusa i kako se to procjenjuje.

Alen Šeranić - Twitter

U posljednja 24 sata u RS-u su u Institutu za javno zdravlje testirana 263 uzorka, od kojih su četiri pozitivna. Radi se o tri žene i jednom muškarcu i to po jednoj osobi iz Banje Luke, Trebinja, Prijedora i Istočne Ilidže. Riječ je o kontaktima prethodno zaraženih osoba.

Šeranić je kazao da redovno testiraju zdravstvene radnike, a testirane su i osobe iz jednog od staračkih domova. Ukupno je 107 osoba pozitivnih na koronavirus u bolnici, od čega je kod 47 potvrđena teža klinička slika. Sedam osoba se nalazi na intenzivnoj njezi.

U RS-u se u posljednja 24 sata oporavilo još 13 osoba pa je sada ukupan broj oporavljenih u BiH 206.

Ministar Šeranić je govorio i o tome kada se za nekoga kaže da je umro od koronavirusa i kako se to utvrđuje.

“Postoje tri definicije, međutim da bi se za nekoga moglo reći da je umro od koronavirusa, taj je prvo morao imati oštećenje pluća, dakle jedna respiratorna insuficijencija koja je dovela do smrti s udruženim uzrocima koji mogu nastati posljedično. Uzrok smrti može biti i drugi, ali je posljedično nastao zbog zaraze koronavirusom. Dakle, ono što kažu nadležne zdravstvene ustanove je relevantno, jer se vode tačnim definicijama, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh