BiH

Alen Šeranić: Pozitivna 201 osoba, 11 oporavljenih od korona virusa

U posljednja 24 časa u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske analizirano je 186 uzoraka i potvrđen je jedan novi slučaj zaraze novim virusom korona, izjavio je Alen Šeranić

Alen Šeranić - Twitter

U posljednja 24 časa u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske analizirano je 186 uzoraka i potvrđen je jedan novi slučaj zaraze novim virusom korona, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o pacijentu starije životne dobi, muškarcu iz Bijeljine”, kazao je Šeranić.

Na području RS-a trenutno je registrovana 201 osoba pozitivna na virus korona.

Prema njegovim riječima u bolnicama u RS-u trenutno se liječi 71 osoba, pri čemu je jedna osoba u Doboju, a 70 Univerzitetsko-kliničkom centru RS-a.

“Sa srednjeteškom kliničkom slikom su 33 osobe, imamo četiri na respiratoru i sve četiri osobe su osobe koje imaju komorbiditete, druga udružena oboljenja”, rekao je Šeranić.

U izolaciji u UKC RS 20 osoba čeka dalju analizu, a na lokaciji Pulmologije je 13 osoba sa lakšim simptomima.

Pod nadzorom je 15.100 osoba, dok zdravstveni nadzor završen nad 4.669 osoba.

“Kada govorimo o osobama oporavljenim od koronavirua u RS-u, konstatujem da imamo ukupno 11 osoba, osobe kojima su dva uzastopna nalaza pokazala da su negativni na koronavirus nakon prethodno utvrđenog pozitivnog nalaza”, kazao je Šeranić.

Rekao je da je na graničnim prelazima, u karantinima, testirana 301 osoba do sada i da su svi nalazi bili negativni. Zbog toga se testiranje više neće vršiti u ovim karantinim, nego će svi koji uđu u Bosnu i Hercegovinu biti pregledani, a osobe sa prebivalištem u RS-u biće upućene u karantine u lokalnim zajednicama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh