BiH

Zatvorena firma u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, najavljeno masovno testiranje

Pilav je kazala da postoji solidan broj testova u KS, ali i da se očekuju novi testovi, nakon čega će krenuti u testiranje kontakata.

Koronavirus - Depo.ba

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je da će se u budućem periodu krenuti u masovno testiranje te da je zatvorena firma u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, koja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža, piše “Klix“.

Pilav je kazala da postoji solidan broj testova u KS, ali i da se očekuju novi testovi, nakon čega će krenuti u testiranje kontakata.

Kada dođe odgovarajući kontingent testova, prelazimo na strategiju masovnog testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju testiranja, to se dešava kada se u zemljama javi nekoliko žarišta. Bili smo spremni za taj scenarij“.

Ona je rekla da nema hospitalizovanih pacijenata s koronavirusom u zdravstvenim ustanovama, da su u Zavodu za javno zdravstvo KS evidentirane 1.633 osoba koje su u samoizolaciji, a da je u posljednjih 48 sati 207 osoba izašlo iz samoizolacije, odnosno prošao je period od 14 dana. Najavila je unapređenje registra testiranih i onih koji su u samoizolaciji

U posljednjih 48 sati povećala su se epidemiološka žarišta, znači da imamo otvorenih četiri-pet klastera. Naši epidemiolozi povećavaju broj kontakata“.

Novi klaster je privatna kompanija u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, kompanija je privremeno zatvorena, a mjere samoizolacije određene su za 23 osobe.

U toku je, kako je rekla, nekoliko testiranja, a u pitanju su kontakti s postojećim klasterima.

Ovo je scenarij koji smo i očekivali, paralelno sa svim ovim zdravstveni sistem je radio. U prethodnom periodu smo napravili kompletno informatičko uvezivanje. Koordinirano radimo s MUP-om KS i očekuje se informatičko uvezivanje s njima“, naglasila je Pilav.

Doktor Mehmed Kulić kazao je da je zatvoren Dom zdravlja gdje je primljena preminula žena iz Hrasnice, da su već sinoć poduzete sve epidemiološke mjere u domu zdravlja i da je osiguran daljnji nesmetan rad. Svaki dom zdravlja, naglasio je, ima posebnu sobu za ovakve slučajeve.

Ona je tretirana, nekoliko puta je dolazila u Dom zdravlja, imala je terapiju za respiratorne smetnje, u nekoliko navrata nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza sa nekim ko je dolazio iz ugroženih područja ili bio u kontaktu“, rekao je on.

Kazao je kako je moguće da se dese ovakvi slučajevi i da to neće značiti krah zdravstvenog sistema.

Timovi Doma zdravlja bit će u zadatku da idu po kućama gdje je indicirano testiranje da bismo krenuli u savladavanje cjelokupne situacije“, zaključio je on.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh