BiH

Dimnjačarka iz Brčkog uzor u svojoj zajednici

Dajana Đurić (29) iz Brčkog već od šeste godine pomaže ocu u čišćenju dimnjaka, a kako kaže, i danas se živo sjeća koliko je uživala čisteći čađ dimnjačarskom metlom.

Dajana Đurić - Nezavisne.com

“Već prvi put kada sam se uspela na krov, znala sam da je to nešto što volim. Taj osjećaj slobode. To uživanje u spektakularnom zalasku sunca. Odozgo vidite svu ljepotu svijeta”, rekla je Đurićeva, a navodi se u saopštenju OSCE-a povodom 8. marta i početka mjeseca romskog aktivizma.

Dajana je završila poljoprivrednu i medicinsku školu u Brčkom i tehničku školu u Beogradu, zanimanje dimnjačar. Godine 2009. odlučila je da objedini ljubav prema čišćenju dimnjaka i ljubav prema ekologiji te se upisala na Fakultet za ekologiju pri Univerzitetu za poslovne studije, a nakon što je diplomirala 2012. godine, upisala se na magistarski studij ekologije na istom univerzitetu 2015. godine, pišu “Nezavisne“.

“Nije sramota raditi kao dimnjačar”, kaže Dajana ističući da joj se svi obraduju kada dođe te da nastoji svoj posao da uradi dobro. Dajana je službenica za pitanja Roma pri Pedagoškom zavodu Brčko distrikta, a svojim svesrdnim zalaganjem za obrazovanje Roma ona zaista služi za primjer mnogima.

Vajka Ćirić, programska službenica u Misiji OSCE-a u BiH, rekla je da ova misija ulaže ogroman trud u osposobljavanje mladih Roma te da su mlade žene kao Dajana uzor u svojim zajednicama i, zahvaljujući njima, polako iščezavaju negativni narativi, predrasude i diskriminacija Roma.

Dajana se, kako prenosi OSCE, prisjetila i nekih nelagodnih situacija kao one kada ju je, dok je išla ulicom da se upiše u srednju školu, sreo nepoznat čovjek koji ju je zaustavio i pitao zna li da je Ciganče.

“Pitala sam se šta se to upravo desilo i zašto. Odlučila sam da odem u Centar za socijalni rad sa roditeljima i da se izjasnim kao pripadnica romske manjine. Nisam željela da se moje porijeklo izbriše ili zataji na bilo koji način”, rekla je Dajana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh