BiH

Inspekcija provjerava rad Aerodroma u Tuzli: Sporni tenderi za izgradnju terminala

Budžetska inspekcija Tuzlanskog kantona provjerava rad Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a kako saznaje Klix.ba, inspektori su već izuzeli određenu dokumentaciju tenderskih procedura za rekonstrukciju i dogradnju putničkog terminala.

Aerodrom Tuzla - Tuzlalive.ba

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici zadužila je Kantonalno ministarstvo finansija da naloži Budžetskoj inspekciji izvršenje kontrole provođenja plana rada Međunarodnog aerodroma Tuzla za 2018. i 2019. godinu, s posebnim naglaskom na sprovođenje svih pravosnažnih sudskih presuda od ovog aerodroma, kao i zakonitosti izbora izvođača radova na projektu dogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala.

Također, ovim zaduženjem akcentirane su i provjere potpisanih ugovara sa izvođačima radova na projektu dogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala, sa posebnim naglaskom na planirane rokove, kašnjenja u realizaciji u odnosu na planirane rokove te poduzete mjere u skladu sa potpisanim ugovorima, poput plaćanja ugovornih kazni i slično.

Inspekcija izuzela dokumentaciju

Prema informacijama koje su potvrđene za “Klix” budžetska inspekcija već je izuzela dokumentaciju iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a koja je sastavni dio tenderskih procedura koje su sprovedene vezano za rekonstrukciju i dogradnju putničkog terminala.

Za glavnog izvođača radova bila je izabrana kompanija Džena iz Gradačca, a uz ovu firmu radove je izvodio i tuzlanski Tom Cat. Završetak radova je nekoliko puta prolongiran.

“Inspektori nisu mnogo objašnjavali šta je predmet njihovog interesovanja, a izuzeli su dokumentaciju koja je vezana za javne nabavke i tendere koji su bili raspisani i na osnovu kojih je došlo do izbora određenih izvođača radova. Oni vrše provjere da li je sve izvršeno u skladu sa zakonom te kako je cijela procedura završena”, kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Esed Mujačić.

Vlada TK je zatražila i da inspektori sagledaju postojanje elemenata krivične odgovornosti ranijeg menadžmenta na čijem čelu se nalazio bivši direktor aerodroma Rifet Karasalihović i članova Nadzornog odbora zbog neizvršavanja pravosnažnih sudskih odluka.

Mujačić ponovo direktor

Jedna od sudskih odluka koja nije izvršena je i povratak Eseda Mujačića na mjesto direktora, koji je prema odluci nadležnog suda nezakonito smijenjen s ove pozicije 2014. godine. Mujačić je izvršnu sudsku presudu dobio 2018. godine, koja nije realizirana.

“Ekipa koja je bila odgovorna na aerodromu trebala je izvršiti sudsku presudu koja je bila izvršna i pravosnažna. Neizvršenje sudske presude je krivično djelo, a oni koji su to dozvolili vjerovatno su bili svjesni te činjenice”, istako je Mujačić za Klix.ba.

Inače, Mujačić je u direktorsku fotelju Međunarodnog aerodroma u Tuzli ponovo zasjeo 31. decembra prošle godine kada je imenovan, nakon konkursne procedure koja je sprovedena shodno isteku mandata ranijem direktoru Rifetu Karasalihoviću.

“Nadzorni odbor je regularno raspisao konkurs za prijem novog direktora i ja sam se odlučio prijaviti. Komisija koja je bila formirana za intervju i pregled dokumentacije mene je izabrala kao kandidata s najvećim brojem bodova, a nakon toga je uslijedilo moje imenovanje od Nadzornog odbora na mandat od četiri godine”, istakao je Mujačić za Klix.ba.

Mujačić na kraju ističe da njegovo novo imenovanje na poziciju direktora tuzlanskog aerodroma nema veze s ranijom izvršnom presudom koja do danas nije realizirana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh