BiH

Primjer suživota iz Srebrenice koji prkosi retorici politike

Dok je sva pažnja javnosti nedavno bila usmjerena na nacionalne uvrede među osnovcima u Srebrenici, dokaz da nije sve tako crno su srednjoškolci Marica i Haris.

Marica Milosavljević i Haris Mujić - Federalna.ba

Osim što su dugogodišnji prijatelji, zajedno su došli i na ideju kako životnu sredinu učiniti boljom te su osmislili pametni kontejner.

Za Maricu Milosavljević i Harisa Mujića, učenike Srednjoškolskog centra u Srebrenici, ne postoje granice. Nerazdvojni prijatelji su još od prvog razreda osnovne škole, a uz mentorstvo stručnjaka nedavno su osmislili “pametni kontejner”, projekat koji će, kada zaživi, biti prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

“Danas na ulicama možemo na svaki metar naći papirić, otpad ili bilo šta što tu ne pripada. Ljudi iz nekog razloga imaju problem s odlaganjem smeća ondje gdje treba”, priča Marica za “Federalnu“.

Marica i Haris su do sada učestvovali na mnogim takmičenjima srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Kada je u pitanju “pametni kontejner”, on će biti povezan s aplikacijom na mobilnom telefonu. Cilj im je, kažu, ekološki osvijestiti ljude oko sebe.

“To ćemo najlakše uraditi pomoću sistema da oni dobijaju nagrade za to što odlažu smeće u kontejnere. Zbog toga, kada ubacite smeće u kontejner, dobijat ćete određene poene na telefon i onda ćete te poene moći koristiti za razne nagrade i popuste”, pojašnjava Haris.

Prototip “pametnog kontejnera” trebao bi se pojaviti već na proljeće, a kada će se prvi naći na ulicama Srebrenice, a onda i drugih gradova.

“Vi ste prva renomirana televizija koja je došla da pričamo o uspjesima učenika, a ne o nekim političkim razmiricima, sukobima i nesporazumima na području opštine Srebrenica. Ova škola svake godine zaista postiže ogromne uspjehe”, ističe direktor Srednjoškolskog centra u Srebrenici Momčilo Cvjetinović.

Marica i Haris su dokaz da ovakve priče zaslužuju pažnju, i medijsku i ljudsku, jer ovakvi mladi su istinski pokretači pozitivnih promjena našeg društva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh