BiH

Dani sjećanja na Holokaust: Hasanović u Škotskoj govorio o genocidu u Srebrenici

Škotska-Srebrenica-sodalive

Hasan Hasanović iz Srebrenice, nastanjen u Lukavcu, kustos i prevodilac u Memorijalnom centru Potočari, imao je čast da na glavnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust, na poziv Vlade Škotske, Međureligijskog vijeća i organizacije “Remembering Srebrenica”, u ime Memorijalnog centra govori o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice.

Hasanović, koji je u “koloni smrti” u julu 1995. izgubio brata blizanca i oca te veliki broj rođaka, govorio je u parlamentu Škotske, ali i na drugim mjestima u toj zemlji, o ličnoj, ali i kolektivnoj tragediji srebreničkih Bošnjaka, njihovim naporima da, pored svega šta su preživjeli, grade život u kome neće biti mržnje prema drugme i drugačijem. Njegove govore slušale su hiljade ljudi, prenosi sodalive.

Hasanović je jedan od brojnih obrazovanih i educiranih Srebreničana koji su preživjeli genocid, a koji širom svijeta šire istinu o onome što se 1995. dešavalo u tom gradu. Hrabro se, podsjećajući na istinu, suprotstavljaju negatorima genocida.

Hasan Hasanović, diplomirani kriminalist, rođen je 1975. godine, oženjen je i otac jednog djeteta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh