BiH

Građani ponovo pored Uborka: “Počnite raditi ili ćemo ponovo blokirati deponiju”

Nekoliko stotina građana Mostara ponovo se po ko zna koji put u znak protesta okupšilo ispred ulaza u deponiju Uborak.

Građani ponovo pored Uborka - PR/Haber.ba

Nezadovoljni su odnosom vlasti prema njima i njihovom decenijskom problemu, odlučni da istraju u borbi za gradnju deponije na novoj lokaciji. Otkako Uborak nema dozvole za rad, u više navrata tražili su sastanke sa predstavnicima gradske, kantonalne i federalne vlasti, ali osim jednog propalog pokušaja u Gradskoj vijećnici nije im udovoljeno. Od 3. decembra kada je deponija blokirana, pa do danas, predstavnici Udruženja uspjeli su se sastati samo sa predstavnicima Gradske uprave Mostara, ali ne i sa predstavnicima vlada FBiH i HNK-a. Novi sastanak, nezvanično, zakazan je u prostorijama Ministarstva okoliša FBiH 8. januara, ali aktivisti i predstavnici građana zasad na isti nisu pozvani, potvrdio je Nijaz Hodžić iz Udruženja Jer me se tiče.

Građani ponovo pored Uborka – PR/Haber.ba

Pozvani su gradonačelnik, javni pravobranilac Mostara i direktor JP Deponija, ali bez ministara koji su jedini koji mogu odlučiti o ovom – Hasandedića i Teletovića, nema svrhe sjediti, rekao je Hodžić.
Najavio je i da će građani pored deponije biti i nakon novogodišnjih praznika. Tamo će, kaže, čekati i Novu godinu.

Građani ponovo pored Uborka – PR/Haber.ba

Građani ponovo pored Uborka – PR/Haber.ba

Oni koji odlučuju o nama neka vide da mi nismo i da nećemo odustati. Vidite koliko je policije danas tu. Nismo došli da se tučemo i pravimo nerede. Uvijek sve radimo mirno i dostojanstveno. Ne provociramo, tako da je ovo prava katastrofa, rekao je.

Krivične prijave protiv onih koji su organizovali deblokadu deponije 9. decembra već su podnesene ili su u fazi pripreme, ponovio je. One će, kaže, biti podnesene protiv načelnika PU Mostar i PU Mostar – Sjever, kao i protiv svih policijskih službenika koji su upotrijebili prekomjernu silu tog dana.

Njegov kolega Omer Hujdur pozvao je nadležne da konačno počnu nešto raditi kako bi se iznašla nova lokacija za deponija. U protivnom, građani su kako kaže, spremni na novu blokadu Uborka.

Građani ponovo pored Uborka – PR/Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh